Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κύπρος: ξεπερνά τις προσδοκίες το φυσικό αέριο στο «Οικόπεδο 12

Και τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς ξεπερνούν οι ενδείξεις από το κοίτασμα «Αφροδίτη», στο οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις της Noble Energy, όπου, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», βγαίνει ήδη φυσικό αέριο.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοίτασμα μεγαλύτερο ακόμη και κατά 30%-40% από τους αρχικούς υπολογισμούς, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, την πλατφόρμα αναμένεται να επισκεφθεί στο τέλος της εβδομάδας ο κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Τις αισιόδοξες εκτιμήσεις έδειξαν ραδιοβολίσεις υψηλής τεχνολογίας εντός του φρεατίου, ενώ απομένουν μόλις 1.000 μέτρα επιπλέον γεώτρησης. Πάντως, φαίνεται ότι η Noble Energy εκφράζει τον προβληματισμό της για την επόμενη μέρα, δηλαδή της αξιοποίησης της παραγωγής του φυσικού αερίου. Κι αυτό διότι δεν έχει λάβει απάντηση από την κυπριακή κυβέρνηση στις προτάσεις για τα επόμενα βήματα που αφορούν αγωγούς ή κατασκευή μονάδας υγροποίησης του αερίου.
Αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες, πάντως, δηλώνει η Αγκυρα. Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο IHA, επικαλούμενο δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Ντερμάν Ντορουντούρ, στελέχους του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, αρχίζει νέος κύκλος ερευνών του «Πίρι Ρέις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου