Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

«Διαρροές» φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η απόφαση της Αγκυρας να διακόψει τη συμφωνία που έχει υπογράψει από το 1986 με τη Μόσχα για την αγορά φυσικού αερίου από την Gazprom, έφερε στην επιφάνεια τη σκανδαλώδη μονοπωλιακή δράση του ρωσικού κολοσσού στην Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν πλέον ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που ίσως οδηγήσει σε δικαστική έρευνα.

«Ελπίζω να μην έχει κανείς ακόμη συλληφθεί και μπει φυλακή στην Ευρώπη για τα συμβόλαια με την Gazprom» φέρεται να είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ, με αφορμή τον έλεγχο που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενεργειακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.
Οπως αποκαλύπτουν οι «New York Times», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα έρευνα σε δεκάδες εταιρείες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ψάχνοντας για στοιχεία που αφορούν προμηθευτές φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων και η Gazprom, που καταπατούν τους κανόνες ανταγωνισμού.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Λιθουανία είχε εκφράσει επίσημα τη δυσαρέσκειά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι η Gazprom εμποδίσει τον υγιή ανταγωνισμό στην ενεργειακή αγορά. Οπως υποστήριξε, για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πληρώνει 348 δολάρια, όταν η Λευκορωσία το αγοράζει έναντι 184 δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί και στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant».
«Η Ε.Ε. δεν ξεκινά τέτοιες διαδικασίες ελαφρά τη καρδία, οπότε μπορείτε να υποθέσετε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τις ενεργειακές συμφωνίες» δήλωσε ο Κριστόφ Βαν Αγκτ, επικεφαλής του διεθνούς ενεργειακού προγράμματος Clingendael στη Χάγη.
Η έρευνα έχει προκαλέσει αναστάτωση σε Βρυξέλλες και Μόσχα, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι αντανακλά τη στροφή στις σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία εξαρτάται καθοριστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που αποδείχθηκε το 2009 όταν η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα στην Ουκρανία απ' όπου περνά το αέριο για την Ευρώπη.
Κι ενώ η Ε.Ε. επανεξετάζει τους όρους αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Αγκυρα διέκοψε μια από τις πέντε ενεργειακές συμφωνίες που έχει υπογράψει με τη Μόσχα, μετά την άρνηση της Gazprom να μειώσει την τιμή κατά 20% στα 6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που αγοράζει ετησίως.
Οι δύο πλευρές ωστόσο έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η διακοπή αυτή δεν κρύβει διαταραχή των σχέσεών τους, καθώς «η συνεργασία μας συνεχίζεται και γίνεται όλο και πιο ισχυρή», όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τάνερ Γιλντίζ.
Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης της Τουρκίας, υπερκαλύπτοντας ακόμη και τη Γερμανία, ενώ τουρκικές εταιρείες έχουν επενδύσει περίπου 32 δισ. δολάρια σε προγράμματα στη Ρωσία.
Κι ενώ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν ότι οι διπλωματικές τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο μετά τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία στέλνει στη Μεσόγειο ύστερα από τρία χρόνια το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοβ».
Πηγές από τη Μόσχα αποκαλύπτουν ότι η ρωσική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα από τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Αγκυρας στην περιοχή της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, με πιο πρόσφατη αυτήν για τη Συρία.
Η δημιουργία μιας ισχυρής Τουρκίας στη γειτονιά της, μετά την απροθυμία της Ευρώπης να την εντάξει στους κύκλους της, δεν φαίνεται να επικροτείται από τους Ρώσους, οι οποίοι υπήρξαν πάντα επιφυλακτικοί απέναντι στα σχέδια των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου