Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Γιατί να χρησιμοποιήσετε πέλλετ για τη θέρμανσή σας

Γιατί είναι οικολογικό

Ιδανικό για να τροφοδοτήσει συσκευές θέρμανσης, το πέλλετ είναι καθαρό και ουδέτερο ως προς τις εκπομπές του (CO2) διοξειδίου του άνθρακα. Δε συμβάλλει δηλαδή στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, μιας και οι όποιες  εκπομπές (CO2) από την καύση του "ισοσκελίζονται" από ισοδύναμες ποσότητες (CO2) που απορροφήθηκαν από το φυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του  (Διαδικασία Φωτοσύνθεσης) . Καίγεται τελείως, χωρίς να παράγει καπνό, αφήνοντας  ελάχιστα υπολείμματα στάχτης , πάντοτε κάτω από 1 %  και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμο λίπασμα για τον κήπο.

Γιατί είναι οικονομικό

Δεδομένης της πίεσης στη φάση της παραγωγής του και της μειωμένης υγρασίας, η ενεργειακή πυκνότητα του πέλλετ είναι περίπου διπλάσια αυτής του ξύλου. Όπως παρατηρείται στον πίνακα που ακολουθεί το πέλλετ είναι σίγουρα το πιο οικονομικό μεταξύ των κοινών καύσιμων υλικών θέρμανσης. Πράγματι το κόστος σε € ανά kWh το πέλλετ είναι πιο χαμηλό από εκείνο του πετρελαίου. Ο υπολογισμός είναι καθαρά ενδεικτικός αλλά δίνει μια ιδέα ακριβή του ζητήματος.
  
Καύσιμο Ισχυς Τιμή Κόστος € / kWh
πέλλετ≈ 5 kW/Kg0,25 €/Kg≈0,05 €/kWh
πετρέλαιο≈ 10 kW/Lt0,80 €/Lt≈0,08 €/kWh

Γιατί είναι πρακτικό 

Το πέλλετ μπορεί να αποθηκευτεί σε μικρό χώρο όσον αφορά την ενεργειακή του πυκνότητα που είναι περίπου η διπλάσια αυτής του ξύλου. Χάρη στην συμπαγή ιδιότητά του είναι πιο εύκολη και οικονομική η μεταφορά του. Το πέλλετ είναι ένα καθαρό καύσιμο υλικό και οι λίγες στάχτες που απομένουν μπορούν να αφαιρεθούν και να απορριφθούν με ευκολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου