Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αρχίζουν τα… όργανα και στην Ελλάδα

Μπαίνουν οι ξένοι στο πετρελαϊκό παιγνίδι
Η κυβέρνηση «άναψε» το πράσινο φως για πετρελαϊκές έρευνες σε τρεις περιοχές της Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον για συνεργασίες είναι έντονο. Ισραηλινοί, Νορβηγοί, Αμερικανοί και άλλοι φλερτάρουν και τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες μετέβησαν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες της εξειδικευμένης εταιρείας πετρελαϊκών συμβούλων Schlumberger. Η εταιρεία θεωρείται προπομπός μεγάλων πολυεθνικών πετρελαϊκών Ομίλων.
Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον των Νορβηγών. Η νορβηγική εταιρεία Statoil εκδήλωσε το ενδιαφέρον της μέσω της κυβέρνησης του Όσλο ενώ η επίσης νορβηγική TGS-NOPEC, μια από τις μεγαλύτερες γεωφυσικές εταιρείες στον κόσμο, εξέφρασε η ίδια το ενδιαφέρον της προς την Ελλάδα. H πολύ μεγάλη νορβηγική εταιρεία Statoil έχει εξασφαλίσει από την αιγυπτιακή κυβέρνηση την άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου.
Ενδιαφέρον και σχετική ενημέρωση επιδεικνύουν και άλλοι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, όπως είναι οι εταιρείες Shell, Aramco, ΒΡ, Chevron, Noble Energy, OMV και Norsk Hydro. Το ενδιαφέρον είναι δεδηλωμένο και από την αμερικάνικη Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κύπρο και στο Ισραήλ.
Οι ισραηλινές προσδοκίες
Η Delek Group (που κατέχει το 4% της Noble Energy) προσδοκά να συνδέσει τις Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ με κοινές έρευνες και συνεκμετάλλευση της ευρύτερης ζώνης κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας μια ισχυρή ενεργειακή συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών. Η Delek, με θυγατρικές εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διαθέτει τρία κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοιχτά του Ισραήλ (Νόα, Μάρι-Β και Ταμάρ) με διαπιστωμένη δυναμικότητα 32 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Την περασμένη Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση «άναψε» το πράσινο φως για τις έρευνες για πετρέλαιο σε τρεις περιοχές της Ελλάδας και με έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής επισπεύδονται οι εξελίξεις για έρευνες στα «οικόπεδα» στον Πατραϊκό Κόλπο, δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και στην περιοχή του Κατάκολου στην Ηλεία.
Η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (open door) θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη, ενώ σε ενάμιση χρόνο αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στον Πατραϊκό Κόλπο εκτιμάται ότι υπάρχει κοίτασμα δυναμικότητας 200 εκ. βαρελιών, στην περιοχή των Ιωαννίνων περίπου 80 εκ. βαρέλια και 3 εκ. στο Κατάκολο, σε βάθος 15ετίας - 20ετίας.

Πετρέλαιο-χρυσός

Η εκτιμώμενη αξία αυτών των ποσοτήτων ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ στη διάρκεια της 15ετίας, εκ των οποίων τα 12-14 δισ. υπολογίζονται τα έσοδα του Δημοσίου. Στο σενάριο αυτό λαμβάνεται υπόψη ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται τα προσεχή χρόνια γύρω στα 150 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξένων ερευνητών, η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου μπορεί να δώσει σε μερικά χρόνια μέχρι και 500 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, ενώ η ευρύτερη περιοχή Ιονίου - Κρητικού Πελάγους, από τους Οθωνούς μέχρι τη νήσο Χρυσή (το Γαϊδουρονήσι), νότια της Ιεράπετρας, υπολογίζεται ότι κρύβει μέχρι και τετραπλάσια ποσότητα εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων αργού.
Χρειάζεται μια εξαετία για να αντληθούν τα πρώτα αποθέματα, αλλά τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου είναι σε θέση να αποδώσει πάνω από 300 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή περίπου τρεις φορές περισσότερο από το κοίτασμα του Πρίνου, που έφθασε στην τελική απόδοση τα 125 εκατομμύρια βαρέλια πριν εξαντληθεί.
Κοίτασμα-πρόκριμα
Το κοίτασμα αυτό θεωρείται ότι είναι το πρόκριμα για τις «ελληνικές παραχωρήσεις» τα προσεχή χρόνια από το ελληνικό Δημόσιο σε ολόκληρη τη λεγόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου». Η περιοχή ξεκινά από το νοητό τόξο που αρχίζει από τους Οθωνούς, στα βόρεια της Κέρκυρας, διέρχεται ολόκληρο το Ιόνιο, συνεχίζει νότια της Πελοποννήσου και νότια μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, φθάνοντας στις παρυφές του ισραηλινού κοιτάσματος «Λεβιάθαν». Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο και οι Ισραηλινοί επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Ελλάδας.
Οι Έλληνες τεχνοκράτες πιστεύουν ότι, εκτός από τον Πατραϊκό, και στην περιοχή νότια της Κέρκυρας μέχρι την Κεφαλλονιά μπορούν να αντληθούν άμεσα άλλα 100 εκατομμύρια βαρέλια. Η πετρελαϊκή αυτή λεκάνη αποτελεί συνέχεια των ακτών της Αλβανίας, σε όλο το μήκος των οποίων γίνονται εκτεταμένες πετρελαϊκές έρευνες από την κυβέρνηση των Τιράνων. Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής θετικά.
Άλλο ένα ενισχυτικό γεγονός του ενδιαφέροντος για το πετρελαϊκό υπέδαφος Ιονίου - Κρητικού είναι ότι, μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας με τα Πολυτεχνεία Κρήτης και Πατρών. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο Stavanger της Νορβηγίας, το τμήμα Πετρελαϊκής Μηχανικής του οποίου είναι ουσιαστικά παράρτημα της κρατικής εταιρείας της Νορβηγίας Statoil, τα αμερικανικά πανεπιστήμια Heriot - Watt University, Gordon University και University of Houston καθώς και το Ινστιτούτο Πετρελαίου του Canadian Geological Survey από τον Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου