Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η Financial Times "στήνει στον τοίχο" την Τουρκία

«Στον τοίχο στήνει» την Άγκυρα η εφημερίδα Financial Times με αφορμή τις απειλές της για τις έρευνες φυσικού αερίου Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και για την παγοποίηση των σχέσεων της με την ΕΕ αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ένωσης.
Ολοένα και πληθαίνουν οι επικριτικές αναφορές εναντίον της Τουρκίας από ξένα Μέσα Ενημέρωσης.
Με φόντο την τουρκική απειλή για παγοποίηση των σχέσεων με την ΕΕ αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ένωσης, η εφημερίδα Financial Times υποδεικνύει στην Άγκυρα ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να δίδει μαθήματα στην ΕΕ για το ποιος θα ασκεί την προεδρία της.
Στο άρθρο, επισημαίνεται την ίδια ώρα, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο και τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της, όπως η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της εντατικοποίησης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την ίδια ώρα ως ανησυχητική εξέλιξη τις προσπάθειες της Άγκυρας να αμφισβητήσει, με στρατιωτική πίεση, τα δικαιώματα Κύπρου και Ισραήλ να προχωρήσουν σε έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως, οι Financial Times δεν παραλείπουν να ισχυριστούν ότι σε σχέση με την Κύπρο, το αρχικό αμάρτημα της ΕΕ ήταν να τη δεχθεί προτού λυθεί το Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου