Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πέλλετ: Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα

Τι είναι το πέλλετ; Γιατί να το επιλέξω;

Το pellet (συσσωματώματα) είναι μικρά κυλινδρικά τεμάχια, μια μορφή βιομάζας η οποία προκύπτει από μηχανική συμπίεση διαφόρων πηγών υπολειμμάτων.
Το pellet είναι 100% φυσικό προϊόν, γίνεται δηλαδή χωρίς επεξεργασία με καυστικές ουσίες, κόλλες ή χρώμα.  Προέρχεται από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου, αλλά σήμερα υπάρχει και καλλιέργεια των λεγόμενων ενεργειακών φυτών. Pellet μπορεί να φτιαχτεί και από χαρτί, εφημερίδες, νοβοπάν, φύλλα, χόρτα, κλαδιά κ.τ.λ. το οποίο ονομάζεται Agropellet.

Πως κατασκευάζεται το πέλλετ;


Το pellet κατασκευάζεται από κατάλοιπα επεξεργασίας του ξύλου, τα οποία πιέζονται σε ειδικές μηχανές μέσα σε κυλίνδρους. Το τυπικό τους σχήμα είναι κυλινδρικό. Χάρη στη λιγνίνη, ένα φυσικό συστατικό που απελευθερώνεται κατά τη συμπίεση του ξύλου, το pellet γίνεται συμπαγές και στερεό, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες συνδετικές ουσίες. Υπάρχει και στη χώρα μας πλέον ένας μεγάλος αριθμός εργοστασίων που κατασκευάζουν pellet.


Πως προμηθεύομαι τα pellets  και πως χρησιμοποιούνται  για τη θέρμανση;


Το pellet συσκευάζεται και διατίθεται σε σάκους των 15 kg. Για μεγάλους χώρους γίνεται παράδοση pellet απευθείας σε παλέτα ή σε μεγάσακο. Το pellet πρέπει να αποθηκεύεται σε στεγνό, σκεπασμένο μέρος.

Λόγω του κυλινδρικού σχήματος, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού τους μεγέθους, τα pellets συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας τη μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία τους. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία στη χρήση καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο ιδανικό για κάθε εγκατάσταση θέρμανσης.


Τι κέρδος έχω;


1 λίτρο πετρέλαιο = 2κιλά pellets = 3,2 κιλά καυσόξυλα

Ακολουθεί ένας πίνακας συγκριτικών τιμών για ένα σπίτι που χρειάζεται 2 τόνους πετρέλαιο το χρόνο.


Γιατί είναι οικολογικό καύσιμο;

Η καύση τους έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου - επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας. 

Γιατί πέλλετ;

Είναι καύσιμο ανακυκλώσιμο, δηλαδή παράγεται κάθε χρόνο από αγροτικά κατάλοιπα,  καλλιέργειες, ή δέντρα
Είναι καύσιμο που καίγεται με αυτόματο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται χειροκίνητη τροφοδοσία όπως   το ξύλο
Είναι καθαρό ξύλο, χωρίς χημικά πρόσθετα, χωρίς υγρασία και τέφρα, δεν αφήνει στάχτη (περίπου 5 φορές λιγότερη από το   ξύλο)
Δεν παράγει ρύπους, και εκπέμπει χαμηλά επίπεδα CO2 
Έχει υψηλή αναλογία θερμογόνου δύναμης-τιμής (4,9 kWh/kg) 
Μπορείτε να το αγοράσετε την άνοιξη, που η τιμή του είναι χαμηλή, και να το αποθηκεύσετε μέχρι το χειμώνα
Διότι πρέπει να απεξαρτητοποιηθούμε από τη θέρμανση με πετρέλαιο!
Κάθε 2,2 τόνοι pellet εξοικονομούν 1 τόνο πετρέλαιο, που σημαίνει αποτρέπουν την απελευθέρωση 2 τόνων περίπου CO2 στην ατμόσφαιρα!

Τι σημαίνουν για την οικονομία μας;


Σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή καύσιμης ύλης από εγχώριες πρώτες ύλες σημαίνει ανάλογη μείωση των εισαγωγών καυσίμων.

Σε ιδιωτικό επίπεδο, η χρήση των pellets σε αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα) σημαίνει οικονομία που μπορεί να φτάσει και στο 50% των συνολικών εξόδων θέρμανσης. Ακόμα και στην περίπτωση που απαιτείται αντικατάσταση του χρησιμοποιούμενου λέβητα και καυστήρα, η εξοικονόμηση είναι τέτοια, ώστε η απόσβεση της επένδυσης πραγματοποιείται σε λιγότερο από τρεις περιόδους χρήσης.

Τι σημαίνουν για το περιβάλλον;

Για την παραγωγή των pellets χρησιμοποιούνται κατάλοιπα υλοτομίας, κατεργασίας ξύλου ή αγροτικών προϊόντων χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών, που κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Πετρέλαιο: Ενα δισ. βαρέλια στο Θρακικό Πέλαγος

Ενδιαφέρον για τη διενέργεια ερευνών υδρογονανθράκων σε μία από τις τρεις περιοχές (Πατραϊκός Κόλπος, Δυτικό Κατάκολο και Ιωάννινα) που θα κηρύξει γύρο παραχωρήσεων το ελληνικό Δημόσιο εκδήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Energean Oil & Gas» (Πρίνος) Μαθιός Ρήγας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους, έκανε επίσης γνωστό ότι σύμφωνα με σεισμικές έρευνες του 1993 και 1997, αλλά και μελέτη της εταιρίας Ρόμπινσον στη λεκάνη του Θρακικού Πελάγους (Πρίνος, περιοχή Καβάλας και ανατολικά της Θράκης – Μπάμπουρας), υπάρχουν κοιτάσματα 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
Η Energean Oil & Gas ζητά τα δεδομένα αυτά (σεισμικές έρευνες) από το Δημόσιο από το 2009 κι εντούτοις το Δημόσιο δεν τα δίνει επικαλούμενο δυσκολίες στην παράδοσή τους.
Εξάλλου για τις περιοχές αυτές η Energean Oil & Gas είναι σε συμφωνία εξαγοράς του 70% των δικαιωμάτων στο Θρακικό Πέλαγος από την εταιρία που τα είχε, την Κάλφρακ κι ενώ ποσοστό 25% έχουν τα ΕΛ.ΠΕ. Το 5% θα κρατήσει η Κάλφρακ.
Ωστόσο σύμφωνα με την Energean Oil & Gas, αν και τα ΕΛΠΕ είχαν συμφωνήσει σε κοινοπραξία για νέες έρευνες στην περιοχή, εντούτοις μετά από λίγο καιρό αρνήθηκαν, επειδή κρίνουν την Energean ως μη επαρκή σε τεχνογνωσία.
Εξάλλου, η Energean Oil & Gas θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ε» του Πρίνου όπου σύμφωνα με νέα δεδομένα υπάρχουν 52 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εκ των οποίων τα 6 εκατ. είναι απολήψιμα.
Η εταιρία που έχει συμπράξει με την EDISON διαμαρτύρεται επίσης για την καθυστέρηση που επιδεικνύει το υπουργείο Ανάπτυξης στην έγκριση των σχετικών αδειών για την αξιοποίηση της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ.

Κύπρος: ξεπερνά τις προσδοκίες το φυσικό αέριο στο «Οικόπεδο 12

Και τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς ξεπερνούν οι ενδείξεις από το κοίτασμα «Αφροδίτη», στο οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις της Noble Energy, όπου, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», βγαίνει ήδη φυσικό αέριο.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοίτασμα μεγαλύτερο ακόμη και κατά 30%-40% από τους αρχικούς υπολογισμούς, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, την πλατφόρμα αναμένεται να επισκεφθεί στο τέλος της εβδομάδας ο κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Τις αισιόδοξες εκτιμήσεις έδειξαν ραδιοβολίσεις υψηλής τεχνολογίας εντός του φρεατίου, ενώ απομένουν μόλις 1.000 μέτρα επιπλέον γεώτρησης. Πάντως, φαίνεται ότι η Noble Energy εκφράζει τον προβληματισμό της για την επόμενη μέρα, δηλαδή της αξιοποίησης της παραγωγής του φυσικού αερίου. Κι αυτό διότι δεν έχει λάβει απάντηση από την κυπριακή κυβέρνηση στις προτάσεις για τα επόμενα βήματα που αφορούν αγωγούς ή κατασκευή μονάδας υγροποίησης του αερίου.
Αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες, πάντως, δηλώνει η Αγκυρα. Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο IHA, επικαλούμενο δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Ντερμάν Ντορουντούρ, στελέχους του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, αρχίζει νέος κύκλος ερευνών του «Πίρι Ρέις».

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ακριβό μου φυσικό αέριο!

Aυξημένη κατά 25% θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου για περίπου 230.000 καταναλωτές στην Αττική, σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια της ΕΠΑ Αττικής που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, η διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου κάθε μήνα θα βασίζεται στο κόστος προμήθειας του από την ΔΕΠΑ και δεν θα συνδέεται πλέον με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (ήταν περίπου 20% χαμηλότερη).

Βγάζει φυσικό αέριο η «Αφροδίτη»

Φυσικό αέριο «αχνίζει» από τη Δευτέρα στην πλατφόρμα της αμερικανικής Noble Energy που κάνει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Τα καλά νέα δεν σταματούν όμως εδώ για την Κύπρο, καθώς, σύμφωνα με πηγές εμπειρογνωμόνων, το κοίτασμα είναι πιο μεγάλο από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, κάτι που προκύπτει από υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας  ετοιμάζεται να μεταβεί στην πλατφόρμα στο τέλος της εβδομάδας και δεν αποκλείεται η επίσκεψη να συνοδευτεί και από το πρώτο «άναμμα» φλόγας στην πλατφόρμα από φυσικό αέριο από τα έγκατα της θάλασσας της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, σχέδιο συνεχούς παρουσίας του τουρκικού πολεμικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τις 15 Αυγούστου του 2012 έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η Τουρκία, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Μπουγκιούν».
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τουρκικός στόλος κινητοποιήθηκε για να μπορεί να ελέγχει κρίσιμες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο. Καταρτίστηκε χάρτης και δέκα περιοχές ορίστηκαν ανάλογα με τη σημασία τους σε κόκκινες, κίτρινες ή γαλάζιες.
Τρεις φρεγάτες και ένα πλοίο επιμελητείας με τρία ελικόπτερα και καταδρομείς, θα εκτελούν εναλλάξ υπηρεσία στις δέκα αυτές περιοχές. Παράλληλα, το Πίρι Ρέις ξεκίνησε την τρίτη φάση των ερευνών του στην ανατολική Μεσόγειο.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αντνάν Μανσούρ δήλωσε ότι το υπουργείο του ετοιμάζεται να αποστείλει στην Κύπρο αντιπροσωπεία για να συζητήσουν το θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Σε συνέντευξή του σε λιβανική ιστοσελίδα διευκρίνισε ότι η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από κρατικούς αξιωματούχους, εμπειρογνώμονες, νομικούς και ειδικούς συμβούλους και στόχος της θα είναι η κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με ναυτικές περιοχές που αποτελούν εστίες διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αρχίζουν τα… όργανα και στην Ελλάδα

Μπαίνουν οι ξένοι στο πετρελαϊκό παιγνίδι
Η κυβέρνηση «άναψε» το πράσινο φως για πετρελαϊκές έρευνες σε τρεις περιοχές της Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον για συνεργασίες είναι έντονο. Ισραηλινοί, Νορβηγοί, Αμερικανοί και άλλοι φλερτάρουν και τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες μετέβησαν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες της εξειδικευμένης εταιρείας πετρελαϊκών συμβούλων Schlumberger. Η εταιρεία θεωρείται προπομπός μεγάλων πολυεθνικών πετρελαϊκών Ομίλων.
Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον των Νορβηγών. Η νορβηγική εταιρεία Statoil εκδήλωσε το ενδιαφέρον της μέσω της κυβέρνησης του Όσλο ενώ η επίσης νορβηγική TGS-NOPEC, μια από τις μεγαλύτερες γεωφυσικές εταιρείες στον κόσμο, εξέφρασε η ίδια το ενδιαφέρον της προς την Ελλάδα. H πολύ μεγάλη νορβηγική εταιρεία Statoil έχει εξασφαλίσει από την αιγυπτιακή κυβέρνηση την άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου.
Ενδιαφέρον και σχετική ενημέρωση επιδεικνύουν και άλλοι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, όπως είναι οι εταιρείες Shell, Aramco, ΒΡ, Chevron, Noble Energy, OMV και Norsk Hydro. Το ενδιαφέρον είναι δεδηλωμένο και από την αμερικάνικη Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κύπρο και στο Ισραήλ.
Οι ισραηλινές προσδοκίες
Η Delek Group (που κατέχει το 4% της Noble Energy) προσδοκά να συνδέσει τις Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ με κοινές έρευνες και συνεκμετάλλευση της ευρύτερης ζώνης κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας μια ισχυρή ενεργειακή συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών. Η Delek, με θυγατρικές εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διαθέτει τρία κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοιχτά του Ισραήλ (Νόα, Μάρι-Β και Ταμάρ) με διαπιστωμένη δυναμικότητα 32 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Την περασμένη Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση «άναψε» το πράσινο φως για τις έρευνες για πετρέλαιο σε τρεις περιοχές της Ελλάδας και με έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής επισπεύδονται οι εξελίξεις για έρευνες στα «οικόπεδα» στον Πατραϊκό Κόλπο, δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και στην περιοχή του Κατάκολου στην Ηλεία.
Η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (open door) θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη, ενώ σε ενάμιση χρόνο αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στον Πατραϊκό Κόλπο εκτιμάται ότι υπάρχει κοίτασμα δυναμικότητας 200 εκ. βαρελιών, στην περιοχή των Ιωαννίνων περίπου 80 εκ. βαρέλια και 3 εκ. στο Κατάκολο, σε βάθος 15ετίας - 20ετίας.

Πετρέλαιο-χρυσός

Η εκτιμώμενη αξία αυτών των ποσοτήτων ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ στη διάρκεια της 15ετίας, εκ των οποίων τα 12-14 δισ. υπολογίζονται τα έσοδα του Δημοσίου. Στο σενάριο αυτό λαμβάνεται υπόψη ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται τα προσεχή χρόνια γύρω στα 150 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξένων ερευνητών, η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου μπορεί να δώσει σε μερικά χρόνια μέχρι και 500 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, ενώ η ευρύτερη περιοχή Ιονίου - Κρητικού Πελάγους, από τους Οθωνούς μέχρι τη νήσο Χρυσή (το Γαϊδουρονήσι), νότια της Ιεράπετρας, υπολογίζεται ότι κρύβει μέχρι και τετραπλάσια ποσότητα εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων αργού.
Χρειάζεται μια εξαετία για να αντληθούν τα πρώτα αποθέματα, αλλά τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου είναι σε θέση να αποδώσει πάνω από 300 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή περίπου τρεις φορές περισσότερο από το κοίτασμα του Πρίνου, που έφθασε στην τελική απόδοση τα 125 εκατομμύρια βαρέλια πριν εξαντληθεί.
Κοίτασμα-πρόκριμα
Το κοίτασμα αυτό θεωρείται ότι είναι το πρόκριμα για τις «ελληνικές παραχωρήσεις» τα προσεχή χρόνια από το ελληνικό Δημόσιο σε ολόκληρη τη λεγόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου». Η περιοχή ξεκινά από το νοητό τόξο που αρχίζει από τους Οθωνούς, στα βόρεια της Κέρκυρας, διέρχεται ολόκληρο το Ιόνιο, συνεχίζει νότια της Πελοποννήσου και νότια μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, φθάνοντας στις παρυφές του ισραηλινού κοιτάσματος «Λεβιάθαν». Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο και οι Ισραηλινοί επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Ελλάδας.
Οι Έλληνες τεχνοκράτες πιστεύουν ότι, εκτός από τον Πατραϊκό, και στην περιοχή νότια της Κέρκυρας μέχρι την Κεφαλλονιά μπορούν να αντληθούν άμεσα άλλα 100 εκατομμύρια βαρέλια. Η πετρελαϊκή αυτή λεκάνη αποτελεί συνέχεια των ακτών της Αλβανίας, σε όλο το μήκος των οποίων γίνονται εκτεταμένες πετρελαϊκές έρευνες από την κυβέρνηση των Τιράνων. Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής θετικά.
Άλλο ένα ενισχυτικό γεγονός του ενδιαφέροντος για το πετρελαϊκό υπέδαφος Ιονίου - Κρητικού είναι ότι, μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας με τα Πολυτεχνεία Κρήτης και Πατρών. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο Stavanger της Νορβηγίας, το τμήμα Πετρελαϊκής Μηχανικής του οποίου είναι ουσιαστικά παράρτημα της κρατικής εταιρείας της Νορβηγίας Statoil, τα αμερικανικά πανεπιστήμια Heriot - Watt University, Gordon University και University of Houston καθώς και το Ινστιτούτο Πετρελαίου του Canadian Geological Survey από τον Καναδά.

Πέλλετ: Συχνές ερωτήσεις

1. Πόσο wood-pellet θα καταναλώνω ετησίως;
Για κάθε 1000lt πετρελαίου απαιτούνται 2.000kg wood-pellet. Δηλαδή, αν μία κατοικία καταναλώνει 3.000Lt/έτος, απαιτούνται 6.000kg wood-pellet.

2. Τι οικονομικά οφέλη θα έχω ετησίως;
  • Έστω κατοικία καταναλώνει 3.000Lt πετρέλαιο ετησίως.
  • Με τη χρήση πετρελαίου για θέρμανση απαιτείται 3.000 x 1,30€ = 3.900,00€ (1,30€ ενδεικτική τιμή πετρελαίου)
  • Η ίδια κατοικία με τη χρήση wood pellet για θέρμανση θα καταναλώσει 6.320kg wood pellet: 6.320 x 0,25€ = 1.580,00€
  • Ετήσιο κέρδος: 2.320,00€

3. Πού θα βρίσκω wood-pellet;
Τα wood-pellet πωλούνται σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα.
4. Είναι όλα τα wood-pellet ίδια;
Όχι, δεν είναι όλα ίδια. Για τη σωστή λειτουργία του καυστήρα MPB 50 απαιτούνται wood-pellet με διάμετρο 6-8mm, υγρασία <1% που κατασκευάζονται από ατόφιο ξύλο.

5. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω έναν καυστήρα πέλλετ;
Ο καθαρισμός του καυστήρα πρέπει να γίνεται κάθε 300kg κατανάλωσης wood-pellet (περίπου 7-10 ημέρες).

6. Υπάρχουν έξοδα συντήρησης;
Όχι, δεν απαιτείται ετήσια συντήρηση από εξειδικευμένο συνεργείο. Η ετήσια συντήρηση είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει από τον χρήστη, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.

Συσκευές Λεβητοστασίου Καύσης Πέλλετ

Λέβητας Καύσης Pellet
Οι λέβητες πέλλετ είναι πολύ οικονομικοί στη χρήση και εύκολοι στην εγκατάσταση. Το καύσιμο υλικό (pellet) είναι αποθηκευμένο σε μια δεξαμενή (σιλό) και οδηγείται στο θάλαμο καύσης αυτόματα με τη βοήθεια ενός κοχλία που προωθεί την ποσότητα που χρειάζεται για να αποδόσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Η καύση του pellet, που γίνεται με τη βοήθεια ενός σύγχρονου καυστήρα pellet, ζεσταίνει το νερό του λέβητα που αργότερα μέσω δικτύου σωληνώσεων θα κυκλοφορήσει στα σώματα.
 
 
 
 
 
Καυστήρας πέλλετ
Οι καυστήρες Pellet μπορούν να προσαρμοστούν σχεδόν σε οποιοδήποτε λέβητα και να τον μετατρέψουν από λέβητα πετρελαίου-αερίου-ξύλου σε λέβητα pellet. Ο καυστήρας pellet αποτελείται από ένα σωλήνα (που εισάγει το pellet) και από το σύστημα καύσης. Ο καυστήρας είναι εφοδιασμένος με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για την ασφάλεια της καύσης. Η διαδικασία ανάμματος είναι εντελώς αυτόματη με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα γρήγορο και αποδοτικό ξεκίνημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση αντικατάστασης του καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα pellet το κόστος είναι μικρό, το οικονομικό όφελος λόγω της χαμηλής τιμής του pellet είναι μεγάλο και η απόσβεση του συστήματος άμεση.

Ο καυστήρας Pellet μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών είτε πρόκειται για μικρά οικιακά συστήματα είτε για απαιτητικές επαγγελματικές-βιομηχανικές εφαρμογές. Η ισχύς του καυστήρα ξεκινάει από τα 20kW και φτάνει εώς τα 350kW. Το λογισμικό του πίνακα ελέγχου του καυστήρα είναι συμβατό και προσαρμόζεται σε λέβητες όλων των τύπων όπως: λέβητες νερού, λαδιού, ατμού, αερολέβητες. Οι καυστήρες τοποθετούνται ιδανικά σε: φούρνους, στεγνωτήρια και πολλές άλλες επαγγελματικές εφαρμογές.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε πέλλετ για τη θέρμανσή σας

Γιατί είναι οικολογικό

Ιδανικό για να τροφοδοτήσει συσκευές θέρμανσης, το πέλλετ είναι καθαρό και ουδέτερο ως προς τις εκπομπές του (CO2) διοξειδίου του άνθρακα. Δε συμβάλλει δηλαδή στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, μιας και οι όποιες  εκπομπές (CO2) από την καύση του "ισοσκελίζονται" από ισοδύναμες ποσότητες (CO2) που απορροφήθηκαν από το φυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του  (Διαδικασία Φωτοσύνθεσης) . Καίγεται τελείως, χωρίς να παράγει καπνό, αφήνοντας  ελάχιστα υπολείμματα στάχτης , πάντοτε κάτω από 1 %  και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμο λίπασμα για τον κήπο.

Γιατί είναι οικονομικό

Δεδομένης της πίεσης στη φάση της παραγωγής του και της μειωμένης υγρασίας, η ενεργειακή πυκνότητα του πέλλετ είναι περίπου διπλάσια αυτής του ξύλου. Όπως παρατηρείται στον πίνακα που ακολουθεί το πέλλετ είναι σίγουρα το πιο οικονομικό μεταξύ των κοινών καύσιμων υλικών θέρμανσης. Πράγματι το κόστος σε € ανά kWh το πέλλετ είναι πιο χαμηλό από εκείνο του πετρελαίου. Ο υπολογισμός είναι καθαρά ενδεικτικός αλλά δίνει μια ιδέα ακριβή του ζητήματος.
  
Καύσιμο Ισχυς Τιμή Κόστος € / kWh
πέλλετ≈ 5 kW/Kg0,25 €/Kg≈0,05 €/kWh
πετρέλαιο≈ 10 kW/Lt0,80 €/Lt≈0,08 €/kWh

Γιατί είναι πρακτικό 

Το πέλλετ μπορεί να αποθηκευτεί σε μικρό χώρο όσον αφορά την ενεργειακή του πυκνότητα που είναι περίπου η διπλάσια αυτής του ξύλου. Χάρη στην συμπαγή ιδιότητά του είναι πιο εύκολη και οικονομική η μεταφορά του. Το πέλλετ είναι ένα καθαρό καύσιμο υλικό και οι λίγες στάχτες που απομένουν μπορούν να αφαιρεθούν και να απορριφθούν με ευκολία.

Συσκευές Εξωτερικού χώρου καύσης Πέλλετ

Σόμπες Pellet Αέρα



Οι σόμπες πέλλετ αέρα είναι σχεδιασμένες με την πιο εξελιγμένη τεχνολογία για να ζεσταίνουν οικολογικά και να κάνουν οικονομία στην ενέργεια. Η σόμπα pellet μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς δυσκολία σε σπίτια ή διαμερίσματα με μικρή καμινάδα.Οι διακοσμήσεις των σομπών pellet, από ατσάλι, κεραμικό και ηφαιστιακή πέτρα, εγγυώνται μια μεγάλη αισθητική παρουσία και μια προσαρμοστικότητα σε περιβάλλον παραδοσιακό αλλά και μοντέρνο.Η μεγάλη αυτονομία θέρμανσης και ο αυτοματοποιημένος εβδομαδιαίος προγραμματισμός είναι λεπτομέρειες που κάνουν τις σόμπες pellet μοναδικές και ασύγκριτες.

Λειτουργία Σόμπας Pellet Αέρα



Α. Ρεζερβουάρ Καυσίμου Pellet



B. Κοχλίας Τροφοδοσίας Pellet


C. Μοτέρ


D. Δοχείο Καύσης


E. Ηλεκτρική Αντίσταση


F. Βεντιλατέρ Εξαγωγής Καπνού


G. Εξαγωγή Καπνού


H. Πάνω περσίδα πρόσοψης αέρα θέρμανσης


I. Κάτω περσίδα πρόσοψης άερα θέρμανσης


L. Εξόδος αέρα Θερμοκρασίας για επικείμενο χώρο


M. Οθόνη




Σόμπες Pellet Νερού
 
Σόμπες pellet καλοριφέρ, για οικολογική θέρμανση και ενεργειακή οικονομία. Μια εξαιρετική πηγή μεγάλης αυτονομίας και πρακτικότητας. Προτείνονται σε διάφορα μοντέλα, διακοσμημένες από ατσάλι, κεραμικό ή ηφαιστιακή πέτρα, και κάνουν τις σόμπες pellet καλοριφέρ ακόμη πιο όμορφες και πρωτότυπες. Η σόμπα pellet καλοριφέρ ζεσταίνει όλο το σπίτι και παράγει ζεστό νερό για κάθε χρήση, τροφοδοτεί το δίκτυο θέρμανσης χρησιμοποιώντας τις ίδιες σωληνώσεις και σώματα. Υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης από απόσταση με κινητό τηλέφωνο ή μόντεμ στέλνοντας σήμα για τον προγραμματισμό της θέρμανσης. Εύκολες στην εγκατάσταση, με καμινάδα μόλις 8 cm διάμετρο, οι σόμπες pellet καλοριφέρ Edilkamin προτείνονται για διαμερίσματα και μεζονέτες χωρίς καμία παρέμβαση στα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά σχέδια.
 
 
 
Η αρχή λειτουργίας των σομπών καλοριφέρ Evolution Line βασίζεται στην καύση pellet, με απόλυτα αυτοματοποιημένο τρόπο, ζεσταίνει νερό για τα σώματα που στη συνέχεια στέλνεται με τη βοήθεια κυκλοφορητή.
Ο καπνός της καύσης διαχειρίζεται από μια ηλεκτρονική πλακέτα που επιβλέπει όλη τη λειτουργία της σόμπας, με στόχο την κατανάλωση με υψηλή απόδοση.
1) Εξαγωγή ζεστού νερού


2) Επιστροφή ζεστού νερού


3) Έξοδος καπνών


4) Διπλός ανταλλάκτης

«Διαρροές» φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η απόφαση της Αγκυρας να διακόψει τη συμφωνία που έχει υπογράψει από το 1986 με τη Μόσχα για την αγορά φυσικού αερίου από την Gazprom, έφερε στην επιφάνεια τη σκανδαλώδη μονοπωλιακή δράση του ρωσικού κολοσσού στην Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν πλέον ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που ίσως οδηγήσει σε δικαστική έρευνα.

«Ελπίζω να μην έχει κανείς ακόμη συλληφθεί και μπει φυλακή στην Ευρώπη για τα συμβόλαια με την Gazprom» φέρεται να είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ, με αφορμή τον έλεγχο που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενεργειακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.
Οπως αποκαλύπτουν οι «New York Times», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα έρευνα σε δεκάδες εταιρείες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ψάχνοντας για στοιχεία που αφορούν προμηθευτές φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων και η Gazprom, που καταπατούν τους κανόνες ανταγωνισμού.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Λιθουανία είχε εκφράσει επίσημα τη δυσαρέσκειά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι η Gazprom εμποδίσει τον υγιή ανταγωνισμό στην ενεργειακή αγορά. Οπως υποστήριξε, για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πληρώνει 348 δολάρια, όταν η Λευκορωσία το αγοράζει έναντι 184 δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί και στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant».
«Η Ε.Ε. δεν ξεκινά τέτοιες διαδικασίες ελαφρά τη καρδία, οπότε μπορείτε να υποθέσετε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τις ενεργειακές συμφωνίες» δήλωσε ο Κριστόφ Βαν Αγκτ, επικεφαλής του διεθνούς ενεργειακού προγράμματος Clingendael στη Χάγη.
Η έρευνα έχει προκαλέσει αναστάτωση σε Βρυξέλλες και Μόσχα, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι αντανακλά τη στροφή στις σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία εξαρτάται καθοριστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που αποδείχθηκε το 2009 όταν η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα στην Ουκρανία απ' όπου περνά το αέριο για την Ευρώπη.
Κι ενώ η Ε.Ε. επανεξετάζει τους όρους αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Αγκυρα διέκοψε μια από τις πέντε ενεργειακές συμφωνίες που έχει υπογράψει με τη Μόσχα, μετά την άρνηση της Gazprom να μειώσει την τιμή κατά 20% στα 6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που αγοράζει ετησίως.
Οι δύο πλευρές ωστόσο έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η διακοπή αυτή δεν κρύβει διαταραχή των σχέσεών τους, καθώς «η συνεργασία μας συνεχίζεται και γίνεται όλο και πιο ισχυρή», όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τάνερ Γιλντίζ.
Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης της Τουρκίας, υπερκαλύπτοντας ακόμη και τη Γερμανία, ενώ τουρκικές εταιρείες έχουν επενδύσει περίπου 32 δισ. δολάρια σε προγράμματα στη Ρωσία.
Κι ενώ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν ότι οι διπλωματικές τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο μετά τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία στέλνει στη Μεσόγειο ύστερα από τρία χρόνια το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοβ».
Πηγές από τη Μόσχα αποκαλύπτουν ότι η ρωσική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα από τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Αγκυρας στην περιοχή της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, με πιο πρόσφατη αυτήν για τη Συρία.
Η δημιουργία μιας ισχυρής Τουρκίας στη γειτονιά της, μετά την απροθυμία της Ευρώπης να την εντάξει στους κύκλους της, δεν φαίνεται να επικροτείται από τους Ρώσους, οι οποίοι υπήρξαν πάντα επιφυλακτικοί απέναντι στα σχέδια των Τούρκων.

Η Financial Times "στήνει στον τοίχο" την Τουρκία

«Στον τοίχο στήνει» την Άγκυρα η εφημερίδα Financial Times με αφορμή τις απειλές της για τις έρευνες φυσικού αερίου Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και για την παγοποίηση των σχέσεων της με την ΕΕ αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ένωσης.
Ολοένα και πληθαίνουν οι επικριτικές αναφορές εναντίον της Τουρκίας από ξένα Μέσα Ενημέρωσης.
Με φόντο την τουρκική απειλή για παγοποίηση των σχέσεων με την ΕΕ αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ένωσης, η εφημερίδα Financial Times υποδεικνύει στην Άγκυρα ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να δίδει μαθήματα στην ΕΕ για το ποιος θα ασκεί την προεδρία της.
Στο άρθρο, επισημαίνεται την ίδια ώρα, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο και τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της, όπως η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της εντατικοποίησης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την ίδια ώρα ως ανησυχητική εξέλιξη τις προσπάθειες της Άγκυρας να αμφισβητήσει, με στρατιωτική πίεση, τα δικαιώματα Κύπρου και Ισραήλ να προχωρήσουν σε έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως, οι Financial Times δεν παραλείπουν να ισχυριστούν ότι σε σχέση με την Κύπρο, το αρχικό αμάρτημα της ΕΕ ήταν να τη δεχθεί προτού λυθεί το Κυπριακό.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ο Καραμανλής είχε ενοχλήσει τις ΗΠΑ

Προεκλογικά φέρεται να δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το "πάγωμα" των αγωγών φυσικού αερίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και Southstream. Οι απειλές και οι παραχωρήσεις, μέσα από τα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε νέες αποκαλύψεις προχωρά το σημερινό τεύχος του περιοδικού "Επίκαιρα" (6/10), καθώς στο φως έρχονται απόκρυφα τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω των οποίων καταδεικνύεται μεθοδευμένο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, αλλά και οι πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών από την Ελλάδα.
"Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές", σημείωνε με ανακούφιση στο ενημερωτικό σημείωμα του προς την Ουάσιγκτον, μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου 2009, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Ντανιέλ Σπέκχαρντ, συμπληρώνοντας πως ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream.
Δύο χρόνια η αμερικανική πλευρά είχε ζήσει με την ανησυχία της ελληνορωσικής προσέγγισης, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή και απειλούσε να βάλει τέλος σε έργο ζωτικής σημασίας για εκείνη, της ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν απολύτως ελεγχόμενο δρόμο, αυτού του αγωγού TGI.
Στο σημερινό τεύχος στο περιοδικό "Επίκαιρα" δημοσιεύονται μια σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία αποδεικνύουν το πως εργάστηκαν οι Αμερικανοί για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή, πραγματοποιώντας ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα φίλης και συμμάχου χώρας και εμποδίζοντας της χάραξη εθνικής πολιτικής βάσει των ελληνικών συμφερόντων.
Οι μεθοδεύσεις των Αμερικανών
Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αποκαλύψεων από το τέλος, στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ ενημέρωνε τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και τους συναδέλφους του στην Άγκυρα, το Βερολίνο, το Βελιγράδι και τη Μόσχα για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Αθήνα, παραμονές των εκλογών του Οκτώβρη του 2009.
Ο πρέσβης σημείωνε ότι το διακύβευμα της κάλπης δεν είναι άλλο από την Οικονομία, για την οποία οι δύο αντίπαλοι, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Από τη μία ο Καραμανλής όπως διαβεβαιώνει ο Αμερικανός διπλωμάτης, είχε μιλήσει για δύσκολα χρόνια λιτότητας , θυσιών και πόνους για όλους, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει έναν πιο αισιόδοξο προεκλογικό τόνο, υποσχόμενος μεγάλες αλλαγές στις πρώτες 1000 μέρες διακυβέρνησή του, προαναγγέλλοντας φιλολαϊκά μέτρα υπέρ των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
Ο κ. Σπέκχαρντ στάθηκε στην ενημερωτική αναφορά του και στις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, δίνοντας παράλληλα και όλα τα μετεκλογικά σενάρια ανάλογα με τις έδρες που θα κέρδιζε το κάθε κόμμα.
Καταλήγοντας το συλλογισμό του προχωρά σε κάποιες προβλέψεις σχετικά με το πως θα κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός.
"Ο Παπανδρέου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και για τα επόμενα δύο χρόνια πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να είναι προσωπικά πιο δραστήριος στην εξωτερική πολιτική απ΄ότι ο προκάτοχός του.
Έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του Καραμανλή προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα επανεκτιμήσει τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream. Θα απευθυνθεί, επίσης, σίγουρα στους ομολόγους του στην Τουρκία.
Το κόμμα του έχει, επίσης, δηλώσει ότι θέλει πιο δραστήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, ενδιαφέρεται για τις κλιματικές αλλαγές , θα είναι συνεπής στην ελληνική δέσμευση για το Αφγανιστάν και μπορεί ακόμη και αυξήσει την ελληνική αναπτυξιακή βοήθεια ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας", σημειώνει ο κ. Σπέκχαρντ.
Οι προφητείες Σπέκχαρντ επαληθεύτηκαν
Ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη αλλά και ο South Stream πάγωσαν ενώ στη συνάντηση Παπανδρέου- Πούτιν στη Μόσχα και ενώ υπήρξε προσυμφωνία για την καταβολή βοήθειας από τη Ρωσία ύψους 25 δις. ευρώ, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Δούμας Ιβάν Σαββλιδης στα "Επίκαιρα', ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο στα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, που κατά τον Σπέκχαρντ τον απασχολούν: τις κλιματικές αλλαγές.
Η Αμερική δεν ήθελε τον Καραμανλή
Είναι αλήθεια πως αμερικανικός παράγοντας δεν αισθανόταν ιδιαίτερα άνετα με πρωθυπουργό στην Ελλάδα τον Κώστα Καραμανλή.
Η άσκηση βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια η ελληνορωσική προσέγγιση, με αφετηρία τις εργασιακές συμφωνίες και με επέκταση σε θέματα εξοπλιστικών προμηθειών και στρατηγικής φύσης, είχαν εκνευρίσει την Ουάσιγκτον, κάτι που επιβεβαιώνεται στα τηλεγραφήματα που αποκαλύπτουν τα 'Επίκαιρα".
Γυρίζοντας πίσω το ρολόι του χρόνου, στις 19 Δεκεμβρίου 2007, πάλι ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ ενημερώνει τους ανωτέρους του για τις εντυπώσεις από το ταξίδι Καραμανλή στη Μόσχα, ένα 24ωρο πριν.
Το διήμερο 17-18 Δεκεμβρίου 2007 υπεγράφη συμφωνία στη Μόσχα ανάμεσα στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Βούλγαρο πρωθυπουργό, Γκεόργκι Παρβανόφ, και τον Κώστα Καραμανλή για την από κοινού ίδρυση της εταιρείας κατασκευής πετρελαιαγωγού Μπούργκας- Αλεξανδρούπολη.
Στο περιθώριο της ιστορικής συμφωνίας, Πούτιν και Καραμανλής συζήτησαν τόσο για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream όσο και για τις σχέσεις Ρωσίας- Ε.Ε., το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια και τα περιθώρια αμυντικής συνεργασίας. Η αμερικανική πλευρά είχε αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις και προσπαθούσε μέσα από τα δημοσιεύματα του Τύπου και σκόρπιες πληροφορίες να σχηματίσει εντύπωση για τη διπλωματική αποστολή.
Σημειώνει τότε ο κ. Σπέκχαρντ ότι "οι κινήσεις Καραμανλή απέναντι στη Ρωσία αντιμετωπίζονται θετικά από μεγάλος μέρος του ελληνικού Τύπου και του λαού, λόγω της κοινής ορθόδοξης κληρονομιάς και για κάποιους της αριστερής νοσταλγίας. Με την υπογραφή της συμφωνίας Μπούργκας- Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους και τους Βούλγαρους ο Καραμανλής μπορεί να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Προσπαθεί, ωστόσο, να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας - σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι Έλληνες πιστεύουν για την υπερβολικά φιλοαμερικανική γραμμή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στην εξωτερική πολιτική και στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι πιο επιφυλακτικοί και λένε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πιο επικίνδυνη πορεία", αναφέρει συγκεκριμένο τηλεγράφημα.
Άλλο από αυτά, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεν πιστεύουμε πως οι στενότερες επαφές Καραμανλή με τη Μόσχα αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή της συνολικής ελληνική πολιτικής. Αλλά σε ορισμένα επιμέρους, όπως η μετακίνηση προς την υπογραφή μιας συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου φυσικού αερίου South Stream και τα δουλοπρεπή συγχαρητήρια στον Πούτιν για τις πρόσφατες εκλογές στη Δούμα, ο κ. Καραμανλής έχει πάρει θέσεις που δεν είναι χρήσιμες".
Και συνεχίζει: "Ο Καραμανλής προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Δύση.
Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι αφού ήρθε πιο κοντά στη Μόσχα για την ενέργεια, η Αθήνα μπορεί να βρεθεί υπό την πίεση από τους Ρώσους για άλλα θέματα όπως οι σχέσεις με το Ιράν. Εμείς έχουμε πει στους Έλληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσμούς.
Αλλά, παράλληλα, συνεχίζουμε να ρωτάμε πως μπορεί η Ελλάδα να συμφιλιώσει την υποστήριξή του προς την ενεργειακή σύνδεση Τουρκία- Ελλάδα- Ιταλία με το ανταγωνιστικό έργο South Stream. Δεν έχουμε ακόμη λάβει επαρκή απάντηση", καταλήγει το εν λόγω τηλεγράφημα κατά της κυβέρνησης Καραμανλή.

Natural Gas: Ιδιωτικοποιείται η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας

Η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Τουρκίας, η Natural Gas Distribution (IGDAS), πρόκειται να τεθεί προς ιδιωτικοποίηση πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου της Κωνσταντινούπολης, Adem Basturk.

Προμηθεύοντας φυσικό αέριο στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η IGDAS αποτελεί ένα περιζήτητο περιουσιακό στοιχείο από διεθνείς επενδυτές, με συνολικά τέσσερα εκατομμύρια πελάτες και χρησιμοποιώντας 4 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
“Η IGDAS είναι η επόμενη εταιρεία που θα τεθεί σε δημοπρασία”, είπε ο κ. Basturk, χωρίς να ανακοινώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Η IBB περιμένει, προς το παρόν, την υποβολή προσφορών για την τρέχουσα δημοπρασία της Baskent Dogalgaz – εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου της Άγκυρας – προκειμένου να ολοκληρωθεί, πριν από την πώληση της IGDAS, σημείωσε ο κ. Basturk, προσθέτοντας ότι υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για την εταιρεία, τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους επενδυτές.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Καύσιμη ύλη



Όλα μας τα προϊόντα βασίζονται στην καύση στερεού καυσίμου η οποία προέρχεται απο pellet, πυρηνόξυλο, τσόφλια, άνθρακας, σιτηρά, ξυλεία κ.α. Επίσεις προσφέρουμε ετοιμοπαράδοτο pellet (πέλλετ απο ξύλο)
 

Σόμπες, λέβητες, και καυστήρες στερεού καυσίμου.

Από σήμερα προμηθευόμαστε και μπορούμε να σας προσφέρουμε σόμπες , λέβητες , και καυστήρες στερεού καυσίμου (PELLETS).

Εξοικονομήστε έως και 60% στη θέρμανση.