Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ : H ΔΕΠΑ ανοίγει τον χορό των αποκρατικοποιήσεων

Την απόφαση για την έναρξη της πώλησης της ΔΕΠΑ έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ρωσικού κολοσσού στο φυσικό αέριο Gazprom στην Αθήνα, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. Σειρά παίρνει ο ΔΕΣΦΑ, που είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Οι Ρώσοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για τις δύο κρατικές εταιρείες και κυρίως για τη ΔΕΠΑ

H ΔΕΠΑ ανοίγει τον χορό των αποκρατικοποιήσεων
Μέσα στο επόμενο διήμερο ξεκινούν οι διαδικασίες πώλησης της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σειρά παίρνει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), που είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, για τον οποίο προβλέπεται είτε η ταυτόχρονη με τη μητρική της αποκρατικοποίηση είτε ανεξάρτητα από αυτήν.
Την απόφαση για την έναρξη της πώλησης της ΔΕΠΑ έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ρωσικού κολοσσού στο φυσικό αέριο Gazprom στην Αθήνα.
Ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ (συνωνυμία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ) συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπου και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι δύο πλευρές, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και τις «προοπτικές ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ».
Ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ συζήτησε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τις «προοπτικές ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ»
Ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ συζήτησε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τις «προοπτικές ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ»
Οι Ρώσοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για τις δύο κρατικές εταιρείες και κυρίως για τη ΔΕΠΑ.
Η Gazprom σημειώνεται ότι είναι βασικός προμηθευτής της χώρας μας και της ΔΕΠΑ σε φυσικό αέριο μέσω του υφιστάμενου δικτύου (αγωγός Βουλγαρίας - Ελλάδας).
Ταυτόχρονα προωθεί το διεθνές δίκτυο αγωγών South Stream, ενώ με τη ΔΕΠΑ έχει συμφωνία προμήθειας μέχρι και το 2016, με δικαίωμα επέκτασης για άλλα εννιά χρόνια.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν και την κατάσταση των αγορών φυσικού αερίου, με δεδομένα και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας.
Η Gazprom είχε αυξήσει τις ποσότητες που δίνει στην ελληνική αγορά. Εξάλλου, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε ότι εξουσιοδοτεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να σχεδιάσει και να πωλήσει τις μετοχές της ΔΕΠΑ, καθώς και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια (κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ) για να «τρέξουν» από κοινού την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης αερίου.
Το υπόλοιπο 65% της ΔΕΠΑ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ λόγο και στην πώληση του ΔΕΣΦΑ έχουν και τα ΕΛΠΕ, μια και όπως προαναφέρθηκε είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ.
ΤΟ 2011
Αυξήθηκαν 150% τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ
Αύξηση κερδοφορίας για το 2011 παρουσίασε ο ΔΕΣΦΑ.
Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα καθαρά κέρδη χρήσεως μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 86 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 150% σε σχέση με το 2010. Η πορεία αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση των εσόδων για τις υπηρεσίες μεταφοράς φυσικού αερίου και χρήσης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα όσο και στη μείωση των πάσης φύσεως δαπανών.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρόκληση για το 2012 είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ώστε οι επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ, στην παρούσα δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας, να επιδράσουν θετικά στην απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αλαλούμ των διαχειριστών στην κρίση του αερίου

H κρίση στην προμήθεια φυσικού αερίου που αναστάτωσε όλη την αλυσίδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έφερε στην επιφάνεια σημαντικά κενά στο συντονισμόμεταξύ των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, αλλά και την έλλειψη ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. 

Η τροφοδοσία του Ελληνικού Συστήματος με αέριο, άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, όταν μετά από έντονες παραστάσεις της ΔΕΠΑ, η Τουρκική ΒΟΤΑS άρχισε να στέλνει ποσότητες αερίου από τους Κήπους του Έβρου, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι ξεκίνησε και η παραλαβή του φορτίου υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα. 

Ωστόσο στη διαχείριση της κρίσης υπήρξαν ατυχείς χειρισμοί. Τα αποτελέσματά τους περιγράφει με επιστολή του στον υπουργό ΠΕΚΑ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ)), ο οποίος εκπροσωπεί μονάδες με ισχύ περίπου 2.500 μεγαβάτ. 

Με την επιστολή του ο Σύνδεσμος επιρρίπτει ευθύνες στο Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου ΔΕΣΦΑ, καθώς με τις αποφάσεις του για πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, έγινε πρόξενος βλαβών. 

Συγκεκριμένα ο ΕΣΑΗ τονίζει ότι όταν σταματά πλήρως η λειτουργία μιας μονάδας συνδυασμένου κύκλου και στη συνέχεια καλείται να επαναλειτουργήσει σε διάστημα λίγων ωρών, η πιθανότητα βλαβών στατιστικά είναι πολύ μεγάλη.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί προτείνουν αντί να διακόπτεται εντελώς η ροή αερίου προς τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, να δίνεται εντολή για μείωση της κατανάλωσης ώστε να λειτουργούν όλες οι μονάδες στο τεχνικό ελάχιστο, ώστε το αποτέλεσμα ως προς την κατανάλωση αερίου να είναι το ίδιο. 

Σχετικά επισημαίνεται ότι η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας με αέριο, το σβήσιμο των μονάδων και η επανεκκίνησή τους, προξένησε τεχνικά προβλήματα σε δύο από τις πλέον σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και συγκεκριμένα της Protergia (Όμιλος Μυτιληναίου) και της Ήρων (ΓΕΚΤΕΡΝΑ- GdF Suez), χωρίς ευτυχώς οι βλάβες που προκλήθηκαν να είναι μεγάλες. 

Επί πλέον τονίζουν ότι η επανεκκίνηση μίας μονάδας συνδυασμένου κύκλου, μετά από πλήρες σβήσιμο, απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ όταν λειτουργεί με τεχνικό ελάχιστο φορτίο, η επαναφορά στο μέγιστο φορτίο γίνεται χωρίς σπατάλη φυσικού αερίου. 

Τέλος ο ΕΣΑΗ επισημαίνει ότι οι περικοπές της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και άρα η μείωση της προσφερόμενης ενέργειας στο σύστημα, έγινε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Έτσι, ενώ οι μονάδες είχαν κάνει προσφορές, υπολογίζονταν στον ημερήσιο προγραμματισμό κατανομής φορτίου ανά μονάδα και ώρα, αναλαμβάνοντας τις σχετικές υποχρεώσεις έναντι του ΑΔΜΗΕ, η απόφαση του ΔΕΣΦΑ να μειώσει τη ροή του αερίου, και να διακοπεί εντελώς η παραγωγή από κάποιες μονάδες ή να περικοπεί από άλλες, τις κατέστησε παραβάτες έναντι του Κώδικα λειτουργίας της ημερήσιας αγοράς. 

Αποκατάσταση Η αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν η τουρκική ΒΟΤΑS άρχισε να στέλνει ποσότητες από την είσοδο στους Κήπους του Έβρου. Το Σάββατο εξ άλλου ξεκίνησε η εκφόρτωση του πλοίου Larbi Nen M΄Hidi με φορτίο 90.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου προέλευσης Αλγερίας. 

Την ίδια μέρα αναφέρουν πηγές της ΔΕΠΑ η ΒOTAS διέκοψε και πάλι την τροφοδοσία με αζέρικο αέριο, η οποία εν τέλει αποκαταστάθηκε την Κυριακή. Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ άσκησε έντονες πιέσεις στην Τουρκία για την τροφοδοσία του Ελληνικού δικτύου. 

Όπως μάλιστα αναφέρουν πληροφορίες του euro2day, έφτασε να «απειλήσει» την τουρκική εταιρεία ότι σε περίπτωση ενός ενεργειακού μπλακ άουτ στην Ελλάδα, θα θεωρήσει υπεύθυνη την ΒΟΤΑS και θα εγείρει απαιτήσεις για την οικονομική ζημιά. 

Πάντως από χθες το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής λειτουργεί κανονικά. Η ΔΕΗ «έσβησε» τις πετρελαϊκές του Λαυρίου, διατηρώντας μόνο τη Νο 4 του Αλιβερίου από τις 11 το πρωί και μετά, όπως και τη μονάδα Νο 8 στο Κερατσίνι. Από τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου, εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης βρίσκονται η Νο 5 της ΔΕΗ στο Λαύριο και της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης (Εlpedison).

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Απέσυρε το ενδιαφέρον της για έρευνες στην Κύπρο η Gazprom Η ρωσική εταιρεία επικαλέστηκε υψηλό κόστος παραγωγής

Αρνήθηκε η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στα θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Έτσι η Κύπρος μετρά την πρώτη σημαντική απώλεια στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης που έχει προκηρύξει. 
Ήδη η Λευκωσία ζήτησε από τη Ρωσία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και η ρωσική κρατική εταιρεία επικαλέστηκε υψηλό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τα δικά της αποθέματα που βρίσκονται σε ξηρά.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρουν ότι η άρνηση της Gazprom να συμμετάσχει σε ερευνητικές δραστηριότητες δεν έχει να κάνει τόσο με το κόστος των ερευνών αυτών αλλά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Τουρκίας. Στις 13 Ιανουαρίου 2012 ο διευθυντής της Gazprom κ.Αλεξέί Μίλερ ανακοίνωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Ο υποθαλάσσιος αυτός αγωγός θα διασχίζει την ΑΟΖ Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Θα αρχίσει να κατασκευάζεται σε ένα χρόνο και θα μεταφέρει στην Ευρώπη 63 δισ. κυβικά μέτρα (2,2 τρισ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου τον χρόνο. Η συμφωνία έγινε την κατάλληλη στιγμή, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται αυτόν τον χειμώνα από το δριμύ ψύχος στην Ευρώπη.

Στο διπλωματικό πεδίο η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της έναντι της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι διεκδικεί αφενός δικαιώματα στα δυτικά της Κύπρου και αφετέρου προωθεί τα δήθεν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Επειδή δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει την ΑΟΖ στα νησιά, θεωρεί ότι υπάρχει μόνο υφαλοκρηπίδα, την οποία μοιράζεται με την Αίγυπτο. Με τον τρόπο αυτό χαρακτήρισε αυθαιρέτως «γκρίζα» τα τέσσερα από τα 13 θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, για τα οποία, μετά την εξέλιξη αυτή, δύσκολα θα υπάρξουν για αυτά ερευνητικό ενδιαφέρον.

ΒΡ: Ακυρώθηκε ο ελληνοϊταλικός αγωγός ITGI

Η Shah Deniz, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI με τον οποίο θα μεταφερόταν το προϊόν στην Ευρώπη. 

Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας ότι μειώνει τις διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται μέσα στα πολλά χρόνια διαδικασίας του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασπορά της προσφοράς στην Ευρώπη. 

Η κοινοπραξία εξαίρεσε από το συνολικό έργο τον αγωγό διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (Interconnector Turkey-Greece-Italy -  ITGI) μέσα από τον οποίο θα μεταφερόταν το αέριο στην Ευρώπη. 

Την ανακοίνωση έκανε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP PLC, που έχει σημαντικό μερίδιο στη Shah Deniz. 

Αυτό σημαίνει ότι το άλλο αντίστοιχο έργο που αποκαλείται Trans-Adriatic Pipeline θα συζητηθεί κατ’ αποκλειστικότητα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ιταλία. Πάντως, τα δύο άλλα έργα, ο αγωγός Nabucco και ο αγωγός South East Europe Pipeline, που τα δύο σχεδιάζονται για να μεταφέρουν το αέριο στην κεντρική Ευρώπη, δεν ακυρώθηκαν.

Οι αντιδράσεις
Από την Edison, δήλωνσαν ότι η εταιρεία δεν θα σχολιάσει την απόφαση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, έως ότου η εταιρεία λάβει την επίσημη ανακοίνωση, ενώ επιβεβαίωσαν την ισχυρή στήριξη στον αγωγό ITGI. Πηγές της διοίκησης της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι θα εξεταστεί η συμμετοχή της στον ΤΑΡ, καθώς όπως είναι γνωστό ήδη η κοινοπρακτική εταιρεία (Statoil, EGL, E.ON) επανειλημμένα είχε καλέσει και άλλες εταιρείες να μετάσχουν στο σχήμα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά, και με δεδομένο ότι η κοινοπραξία θα συνεξετάσει το σχέδιο του South East Europe Pipeline, θα επιδιωχθεί αυτό να ξεκινάει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ο οποίος βρίσκεται σε προωθημένη φάση μελετών. Για το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει μέσα στις επόμενες μέρες επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Μπακού. 

Τέλος, σε δήλωσή του ο Ρίκαρντ Σκούφιας, Country Manager του TΑΡ για την Ελλάδα, δήλωσε:«Προφανώς και είμαστε ευχαριστημένοι από την απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ. Η επιλογή αυτή αποτελεί μία νίκη για την Ελλάδα, και επιβεβαιώνει τον ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), και τον Ελληνικό δρόμο, μία ισχυρή προοπτική για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. 

Όπως έχω πει αρκετές φορές, οι δεσμεύσεις μας έναντι της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές, και πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για την Ελλάδα. 
Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την κυβέρνηση και τις άλλες ελληνικές αρχές». 

Σημειώνεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ συνδέεται με το ελληνικό δίκτυο στο ύψος της Κομοτηνής. Διασχίζει κατά μήκος τη Θράκη και τη Μακεδονία και εισέρχεται στην Αλβανία περίπου από το ύψος της Καστοριάς. Καταλήγει δε υποθαλασσίως στην Ιταλία. Η κοινοπραξία του ΤΑΡ έχει ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους το όλο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου επί ελληνικού εδάφους ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποφασιστικός παράγων για την επιλογή του ΤΑΡ, έναντι του ITGI, από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, αποτέλεσε το συνολικά μικρότερο κόστος του πρώτου, η οικονομική ευρωστία των 3 αρχικών μετόχων του (ενεργητικό άνω των 100 δισ. ευρώ) όπως και το χαμηλότερο σχετικά κόστος που θα απαιτηθεί για τον διπλασιασμό της δυναμικότητάς του από 10 σε 20 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. 

Σημαντικό ρόλο για την προοπτική αυτή έχει το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού (από την Αλβανία στην Ιταλία), του οποίου το μήκος είναι το μισό της ελληνοϊταλικής πρότασης, όπως και το ότι τα βάθη της θάλασσας που διέρχεται πολύ πιο μικρά.

Σήμερα γυρίζει σελίδα η Ελλάδα


Γυρίζει σελίδα η Ελλάδα με την επικύρωση της τελικής συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurοgroup). Η τηλεδιάσκεψη Παπαδήμου με Μέρκελ και Σαρκοζί, την περασμένη εβδομάδα, έκλεισε με θετικό τρόπο για την ελληνική πλευρά, μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων και δη την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή εντός της εβδομάδας.
Τα νέα δεδομένα την ίδια στιγμή προκαλούν μεγάλες ανατροπές και στο πολιτικό σκηνικό. Αφού είναι προφανές πως, στη νέα εποχή που ανατέλλει στη χώρα μας, δεν χωρά η μικροπολιτική και κυρίως ο εναγκαλισμός των κομμάτων εξουσίας με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που τη συνοδεύει.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, εκεί όπου αναμένεται να αναδυθούν νέες επιχειρηματικές δυνάμεις, αφού μπαίνουν για πρώτη φορά κανόνες στην αγορά, οι οποίοι αναμένεται να ευνοήσουν τον υγιή ανταγωνισμό και την ανάπτυξη όσων εταιρειών το αξίζουν.
Το νέο δάνειο, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, που θα εκταμιεύεται σε δόσεις από τις δάνειες δυνάμεις, αναμένεται να δώσει «ανάσα» στις ελληνικές τράπεζες, αφού ένα μεγάλο μέρος αυτής της βοήθειας θα κατευθυνθεί στις ανάγκες ανακεφαλοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις εξελίξεις, που δείχνουν ότι θέλουν να αφήσουν πίσω τους το ελληνικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται για νέες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.
Αμέσως μετά την έγκριση του νέου Μνημονίου και της συμφωνίας για το PSI, η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων σχεδιάζει την πώληση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών, που διατηρεί το Δημόσιο σε εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ. Στο Ταμείο εκτιμούν ότι, μέσα στον επόμενο μήνα, θα έχει διατεθεί ένα σημαντικό ποσοστό του ΟΠΑΠ, κάτι που θα εκτονώσει την πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση από την τρόικα, για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Στη σειρά επίσης βρίσκονται τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, ο ΟΔΙΕ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ, η ΔΕΗ, το Καζίνο Πάρνηθας, τα Περιφερειακά Λιμάνια, τα ΕΛΤΑ, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, το κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και τα κρατικά λαχεία. Στο προσκήνιο βεβαίως βρίσκεται και το νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, άμεσης εφαρμογής, το οποίο ανεβάζει τη «λυπητερή» της φετινής χρονιάς στα 14 δισ. ευρώ, εάν ληφθούν υπόψη και τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, και έχουν συνοδεύσει τον προϋπολογισμό του 2012 στη Βουλή.
Στόχος για έλλειμμα 6,3%
Αυστηρά μέτρα λιτότητας, προκειμένου το έλλειμμα να κατέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ από 9,2% το 2011, προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2012, που θα παρουσιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εurogroup μαζί με τις συμφωνίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Στο αναθεωρημένο κείμενο του προϋπολογισμού, που αποκαλύπτει σήμερα η «Ι», η τρόικα περικόπτει δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ κυρίως μέσα από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φάρμακα, ενώ επιβάλλει μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Το 2012 αναμένεται να είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αφού η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παλεύει με την ύφεση, και η ανεργία θα αγγίξει το 20%.
Σύμφωνα με τις προβολές που έχουν κάνει οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα, οι οποίες θα αποτυπώνονται στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, η ύφεση για το 2012 θα είναι πολύ χειρότερη από το 2,5% που είχε προβλεφθεί στο αρχικό σχέδιο. Εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,2% του ΑΕΠ, με τον συνολικό παραγωγικό πλούτο της χώρας να συρρικνώνεται στα 208 δισ. ευρώ.
Το άσχημο σε αυτό το μακροοικονομικό σενάριο της τρόικας είναι ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν αρνητικές και το 2013, τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα τρίμηνα του έτους, με την προοπτική για ανάκαμψη να τοποθετείται στις αρχές του 2014.
Και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2012 που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή, τελεί υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του PSI, δηλαδή του «κουρέματος» των ομολόγων και της αποκλιμάκωσης των τόκων. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% του ΑΕΠ ή κατά 100 δισ. ευρώ θα προσγειώσει το δημόσιο χρέος στα επίπεδα των 309,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012. Αν δεν γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, τότε το χρέος θα φθάσει φέτος στα 353 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία για το PSI αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση θα τεθούν προς έγκριση στο αυριανό Eurogroup. Εφόσον οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανάψουν το πράσινο φως, τότε την επόμενη Τετάρτη θα ανακοινωθεί η επίσημη πρόταση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Ταυτόχρονα, θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις περίφημες ρήτρες συλλογικές δράσης Collective Action Clauses (CACs), με τις οποίες θα καθίσταται υποχρεωτικό το «κούρεμα» για όλους, αν τα ποσοστά συμμετοχής των ιδιωτών κριθούν ανεπαρκή. Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει αυτές τις ρήτρες, τότε η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με ένα πιστωτικό γεγονός που ισοδυναμεί με χρεοκοπία.
Με το PSI οι ιδιώτες αναμένεται να κληθούν να υποστούν ζημιές της τάξης του 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενώ το επιτόκιο των νέων ομολόγων εκτιμάται πως θα κινηθεί στην περιοχή του 3,5% και θα είναι συνδεδεμένο, από κάποιο έτος και μετά με το ρυθμό ανάπτυξης. Το PSI θα αφορά σε ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες και τα οποία θα υποστούν «κούρεμα» 50% επί της ονομαστικής τους αξίας.
Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή των εθνικών τραπεζών και της ΕΚΤ, αν και υπάρχει πρόταση οι εθνικές τράπεζες, οι οποίες αγόρασαν ομόλογα στο 70% της αξίας τους στη δευτερογενή αγορά, να τα κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους, αφού προηγουμένως προχωρήσουν στην απόδοση αυτών των κερδών.
Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση, η συμφωνία που έχει κλείσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, προβλέπει την τμηματική καταβολή των πρώτων 80 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου βοήθειας 130 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, θα ισχύσει η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο πρώτο Μνημόνιο, δηλαδή πριν την εκταμίευση της κάθε δόσης θα πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος από την τρόικα.
Πολυνομοσχέδιο με περικοπές 3,2 δισ. και 4 νέοι στόχοι για την κυβέρνηση
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ της κυβέρνησης είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή του νόμου εφαρμογής των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο δεύτερο Μνημόνιο και αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ.
Αυτά αφορούν:
● 1,076 δισ. ευρώ από φαρμακευτικές δαπάνες
● 50 εκατ. ευρώ από υπερωρίες γιατρών
● 300 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες
● 30 εκατ. ευρώ από κατάργηση θέσεων 550 αντιδημάρχων
● 270 εκατ. ευρώ από καταναλωτικές και εκλογικές δαπάνες
● 190 εκατ. ευρώ από περικοπές επιδομάτων απομακρυσμένων περιοχών και επιχορηγήσεων από διάφορα υπουργεία
● 400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
● 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 15% των συντάξεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ
● 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ.
Θα ακολουθήσει η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή, με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιτύχει τους 4 παρακάτω στόχους:
1. Να αυξήσει τα έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ το 2012 από 50,2 δισ., που κατέβηκαν εξαιτίας της ύφεσης σε 52,2 δισ. ευρώ.
2. Να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες κατά 3,3 δισ. ευρώ. Από 72,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισμός να μειωθούν στα 69,5 δισ. ευρώ με το νέο πρόγραμμα λιτότητας.
3. Οι τόκοι μετά και την αναδιάρθρωση του χρέους να μειωθούν κατά 3,3 δισ. ευρώ, από 16,34 δισ. ευρώ στα 13,05 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ακόμη και με αυτή τη μείωση, τα βάρη εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους εξακολουθούν να είναι μεγάλα και πλέον μόνο η δραστική μείωση του χρέους από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας μπορούν να ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία.
4. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 να μειωθεί κατά 4,9 δισ. ευρώ. Από 19,9 δισ. ευρώ το 2011 ή το 9,2% του ΑΕΠ, σε 15 δισ. ευρώ το 2012 ή στο 6,3% του ΑΕΠ.

Gazprom: Αποκαταστάθηκε πλήρως η ροή αερίου προς την Ευρώπη


Η Ρωσία έχει αποκαταστήσει πλήρως την ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία της χώρας, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης, απόρροια των χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

«Η Gazprom έχει αποκαταστήσει πλήρως τα προβλήματα και είναι έτοιμη να καλύψει την ζήτηση των Ευρωπαίων πελατών της σε φυσικό αέριο»,  ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της OAO Gazprom, Αlexander Medvedev.

Σημειώνεται ότι, η Ευρώπη βασίζεται στην Ρωσία για το ¼ των αναγκών της σε φυσικό αέριο, αλλά οι προμήθειες έχουν περιοριστεί από τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, αύξησαν την εσωτερική ζήτηση αερίου στην Ρωσία και η Gazprom, απέτυχε να αυξήσει την παραγωγή της για να καλύψει τις απαιτήσεις.


Πηγή:www.capital.gr