Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ : H ΔΕΠΑ ανοίγει τον χορό των αποκρατικοποιήσεων

Την απόφαση για την έναρξη της πώλησης της ΔΕΠΑ έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ρωσικού κολοσσού στο φυσικό αέριο Gazprom στην Αθήνα, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. Σειρά παίρνει ο ΔΕΣΦΑ, που είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Οι Ρώσοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για τις δύο κρατικές εταιρείες και κυρίως για τη ΔΕΠΑ

H ΔΕΠΑ ανοίγει τον χορό των αποκρατικοποιήσεων
Μέσα στο επόμενο διήμερο ξεκινούν οι διαδικασίες πώλησης της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σειρά παίρνει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), που είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, για τον οποίο προβλέπεται είτε η ταυτόχρονη με τη μητρική της αποκρατικοποίηση είτε ανεξάρτητα από αυτήν.
Την απόφαση για την έναρξη της πώλησης της ΔΕΠΑ έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ρωσικού κολοσσού στο φυσικό αέριο Gazprom στην Αθήνα.
Ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ (συνωνυμία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ) συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπου και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι δύο πλευρές, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και τις «προοπτικές ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ».
Ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ συζήτησε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τις «προοπτικές ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ»
Ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ συζήτησε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τις «προοπτικές ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ»
Οι Ρώσοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για τις δύο κρατικές εταιρείες και κυρίως για τη ΔΕΠΑ.
Η Gazprom σημειώνεται ότι είναι βασικός προμηθευτής της χώρας μας και της ΔΕΠΑ σε φυσικό αέριο μέσω του υφιστάμενου δικτύου (αγωγός Βουλγαρίας - Ελλάδας).
Ταυτόχρονα προωθεί το διεθνές δίκτυο αγωγών South Stream, ενώ με τη ΔΕΠΑ έχει συμφωνία προμήθειας μέχρι και το 2016, με δικαίωμα επέκτασης για άλλα εννιά χρόνια.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν και την κατάσταση των αγορών φυσικού αερίου, με δεδομένα και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας.
Η Gazprom είχε αυξήσει τις ποσότητες που δίνει στην ελληνική αγορά. Εξάλλου, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε ότι εξουσιοδοτεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να σχεδιάσει και να πωλήσει τις μετοχές της ΔΕΠΑ, καθώς και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια (κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ) για να «τρέξουν» από κοινού την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης αερίου.
Το υπόλοιπο 65% της ΔΕΠΑ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ λόγο και στην πώληση του ΔΕΣΦΑ έχουν και τα ΕΛΠΕ, μια και όπως προαναφέρθηκε είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ.
ΤΟ 2011
Αυξήθηκαν 150% τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ
Αύξηση κερδοφορίας για το 2011 παρουσίασε ο ΔΕΣΦΑ.
Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα καθαρά κέρδη χρήσεως μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 86 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 150% σε σχέση με το 2010. Η πορεία αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση των εσόδων για τις υπηρεσίες μεταφοράς φυσικού αερίου και χρήσης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα όσο και στη μείωση των πάσης φύσεως δαπανών.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρόκληση για το 2012 είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ώστε οι επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ, στην παρούσα δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας, να επιδράσουν θετικά στην απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου