Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος: «Θα χρειαστούν μήνες για σαφή εικόνα του κοιτάσματος»

Σε περίπου δυόμιση μήνες θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση λήψης δειγμάτων για φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου σήμερα άρχισε γεώτρηση από τη Noble Energy.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, ανακοίνωσε το απόγευμα, ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση ερευνών και αναλύσεων, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και «θα δώσει σαφή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε, ότι η Κυβέρνηση έχει χειριστεί τα ζητήματα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της διαδικασίας ανεύρεσης υδρογονανθράκων με «σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστευτικότητα και ψυχραιμία και με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει».

«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσγειωμένοι μακριά από ακρότητες, εξάρσεις και αδικαιολόγητη ανησυχία και τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες στο διεθνή χώρο, με στόχο τη δημιουργία μιας «ασπίδας» διεθνούς στήριξης στις προσπάθειες μας.

Στη δήλωση του ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμη, ότι αμετάθετος στόχος μας παραμένει η επίτευξη λύσης, σημειώνοντας πως «η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να απολαύσουμε μαζί, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, τα οφέλη από τον ενδεχόμενο πλούτο που η φύση έχει προσφέρει στην πατρίδα μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε, ότι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν για την πατρίδα και το λαό μας, επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου