Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Hellas Power: Προσφεύγει κατά της εφαρμογής του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο

Ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσέφυγε η Hellas Power καταθέτοντας καταγγελία & αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αναφορικά με την εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου, ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω μέτρο, έχει δεχθεί δριμεία κριτική από το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται, τόσο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Προμηθευτές, Παραγωγούς, Βιομηχανικούς Καταναλωτές), όσο και αυτής του φυσικού αερίου. Επιπλέον πρόσφατα ασκήθηκε κριτική και από την πλευρά της ίδιας της Ρυθμιστικής Αρχής, τόσο για την ασυμβατότητα με το Ελληνικό ρυθμιστικό δίκαιο και το δίκαιο ανταγωνισμού, όσο και αναφορικά με τη βλάβη που προκαλεί στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά.

Εν προκειμένω, από 1ης Σεπτεμβρίου οπότε και εφαρμόστηκε το μέτρο, η χονδρική τιμή ρεύματος (ΟΤΣ) έχει τεχνητά «μοχλευτεί» σε επίπεδα άνω του 30%, αναφορικά με τα επίπεδα που δικαιολογούνται από τη δομή και λειτουργία της αγοράς, εξαναγκάζοντας τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, να καταγράφουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, αν η στρεβλή αυτή κατάσταση συνεχιστεί, οι Έλληνες καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το μέτρο αυτό στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται τέλος, πως η εφαρμογή του ΕΦΚ σε επίπεδο της χονδρεμπορικής αγοράς, προκαλεί στην αγορά πολλαπλάσια μείωση του «κοινωνικού οφέλους» έναντι της προϋπολογισμένης φοροδοτικής απόδοσης του μέτρου, καθώς δημιουργούνται υπερκέρδη για τις μονάδες μειωμένου κόστους λειτουργίας και τους εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προσφυγή αυτή της ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο ενεργειών που έχουν προηγηθεί ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών. Η Hellas Power κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να εξασφαλίσει όρους ισότιμου ανταγωνισμού, να προασπίσει την υγιή λειτουργία της αγοράς και να διασφαλίσει ότι θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει χαμηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου