Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Noble: Ο γίγαντας που «φλερτάρει» την Αφροδίτη

Με ιστορία 79 ετών και κεφάλαια που ξεπερνούν τα 13 δις δολάρια η Noble Energy συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών ερευνών και εμπορίας φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας με την κυβέρνηση και βέβαια η πειραματική εξόρυξη της Noble στο οικόπεδο Αφροδίτη φέρνει στο προσκήνιο τον ενεργειακό κολοσσό που δημιουργήθηκε στο Τέξας το 1932.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει αποθέματα 1,1 δις βαρελιών πετρελαίου και συγκαταλέγεται μεταξύ των 500 μεγαλύτερων κατόχων του μαύρου χρυσού παγκοσμίως. Η Noble Energy είναι εισηγμένη στα ταμπλό της Wall Street από το 1980 με σύμβολο μετοχής: NBL, ενώ το 3% κατέχει η ισραηλινή εταιρεία ενέργειας Delek. Noble και Delek πραγματοποιούν τις έρευνες στα οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ, ενώ εξορύσσουν φυσικό αέριο από το θαλάσσιο οικόπεδο Μαρί Β, συμφερόντων του Ισραήλ.

Η Noble Energy έχει εν ισχύ συμφωνία με το Ισραήλ από το 1998 και αποτελεί τον παλαιότερο εταίρο του αμερικανικού κολοσσού στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία Noble-κυβέρνησης
Η κυβέρνηση Χριστόφια ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία δίχως να κάνει γνωστές τις λεπτομέρειες του deal, κάτι που διασφαλίζεται και μέσω νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα λόγω της εθνικής σημασίας που έχει το θέμα.

Ωστόσο, το INBusinessNews είναι σε θέση να γνωρίζει βασικές παραμέτρους της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο οικονομικό κομμάτι είναι δύο: (α) το κόστος εξόρυξης (πειραματικής και κανονικής) και (β) το μοίρασμα των κερδών αφού εξευρεθεί και πωληθεί το φυσικό αέριο.

Για το πρώτο ζήτημα η Δημοκρατία δεν επωμίζεται κανένα κόστος, αφού η συμφωνία προνοεί πως η Noble με δικά της έξοδα θα τρυπήσει το οικόπεδο 12 προκειμένου να εξετάσει το βάθος, την ποιότητα του φυσικού αερίου που πιθανόν να εξευρεθεί και την άντλησή του στην πλατφόρμα. Για το μεταγενέστερο στάδιο που είναι αυτό της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, σε περίπτωση βέβαια που είναι αξιοποιήσιμο η κυβέρνηση έχει κάνει μια κλιμακωτή συμφωνία. Συγκεκριμένα, αναλόγως της ποσότητας φυσικού αερίου που θα ανευρεθεί τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό χρημάτων για το κράτος, την ίδια στιγμή που η συμφωνία προνοεί και κλιμακωτά έσοδα αναλόγως των τρεχουσών τιμών στις διεθνείς αγορές.

Με τα εν λόγω δεδομένα και έχοντας ήδη την πρώτη, πειραματική εξόρυξη της Noble ως δεδομένη η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το δεύτερο γύρο αδειδοτήσεων και για άλλα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι διάφορες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η αξία του φυσικού αερίου που βρίσκεται στο οικόπεδο 12 (Αφροδίτη) προσεγγίζει τα 100 δις δολάρια (73 δις ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου