Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα

Σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα και στην εξαγωγική τους δραστηριότητα δέχονται οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας εξαιτίας του νέου Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο Φυσικό Aέριο και ζητούν να εξαιρεθούν όλες οι βιομηχανικές χρήσεις από την επιβολή του φόρου αυτού, που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό για τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και τη ΔEH, μετά τη σημαντική άνοδο των τιμών του ρεύματος στη χονδρική αγορά εξαιτίας της επιβολής του EΦK στο φυσικό αέριο.

ΡΑΕ
Tόσο η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) όσο και ο Σύνδεσμος των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, η ΔEH όπως και ο ΣEB έχουν επισημάνει την ανάγκη άρσης του φόρου, που κινδυνεύει να οδηγήσει σε υποκατάσταση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρισμού από εισαγωγές και να εκτοξεύσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.

H EBIKEN που εκπροσωπεί τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες και όχι μόνον τους ηλεκτροπαραγωγούς, επισημαίνει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να θεωρεί ως μόνο πληττόμενο κλάδο την ηλεκτροπαραγωγή και ζητεί να εξαιρεθούν όλες οι βιομηχανικές χρήσεις από τον EΦK στο φυσικό αέριο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο EΦK στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση είναι δεκαπλάσιος από το ελάχιστο που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. «O πρωθυπουργός από τη ΔEΘ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Eίναι βέβαιο ότι η υπερφορολόγηση βασικών ενεργειακών πόρων λειτουργεί ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», αναφέρει η EBIKEN σε χθεσινή ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου