Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Αίτηση για κατασκευή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου κατέθεσε η κοινοπραξία TAP

Αίτηση για κατασκευή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) κατέθεσε σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η κοινοπραξία TAP (Trans Adriatic Pipeline) που προωθεί την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνή - Ιταλία μέσω Αλβανίας. Πρόκειται για αγωγό μήκους 465 χιλιομέτρων σε ελληνικό έδαφος και 800 χλμ. συνολικά ο οποίος σύμφωνα με το σχεδιασμό θα τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, το ίδιο κοίτασμα στο οποίο προσβλέπουν οι κοινοπραξίες των αγωγών Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και Ναμπούκο.

Ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του TAP κ. Rikard Scoufias δήλωσε ότι η αφοσίωση της εταιρείας στην Ελλάδα παραμένει σταθερή και ότι η πρόοδος στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική.

Στην κοινοπραξία του αγωγού μετέχουν η ελβετική EGL (42,5 %), η νορβηγική Statoil (42,5 %) και η γερμανική E.ON Ruhrgas ( 15 %). Η μεταφορική ικανότητα θα είναι μεταξύ 10 και 20 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο και η εμπορική λειτουργία προβλέπεται το 2017 / 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου