Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Διαρκείς προκλήσεις και απειλές από την Τουρκία

Διαρκείς είναι οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, που συνεχίζει να εξαπολύει απειλές για τις κυπριακές έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της μεγαλονήσου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως υπεγράφη «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Αγκυρα και τα κατεχόμενα. Την ενέργεια είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πως μετά τη «συμφωνία» η Αγκυρα θα μπορεί να αρχίσει τις δικές της έρευνες σε ζώνες τις οποίες θα περιπολούν δυνάμεις του πολεμικού της ναυτικού.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς αν η Αγκυρα εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής απάντησε «όχι ακόμη», τονίζοντας παράλληλα ότι τέτοιου είδους ενέργειες σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.

ΥΠΕΞ: Ακυρη η «συμφωνία»

«Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω

"συμφωνία" είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Νέο μήνυμα από τη Λευκωσία

Νωρίτερα, η Λευκωσία είχε στείλει νέο μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική. Προϋπόθεση για να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι η συμμόρφωση της Αγκυρας με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, περιλαμβανομένης της σύναψης διμερών συμφωνιών, καθώς και τα δικαιώματα που προκύπτουν από την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε η Κύπρια υπουργός Εμπορίου-Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου, κατά τις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας των «27» στη Πολωνία.

Η κ. Αντωνιάδου έθεσε υπόψη των Ευρωπαίων εταίρων το γεγονός της έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και τη θετική επίδραση που ο πιθανός εντοπισμός κοιτασμάτων μπορεί να έχει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Η υπουργός κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών, σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και συμβάλλοντας στην θετική κατάληξη των δικοινοτικών συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αρχίζει το δεύτερο στάδιο των γεωτρήσεων

Την ίδια ώρα, παρά τις καθημερινές τουρκικές απειλές και τις προκλητικές δηλώσεις, οι έρευνες της Noble Energy θα προχωρήσουν απόψε στο δεύτερο στάδιο της γεώτρησης για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ με το γεωτρύπανο να φθάνει στα 900 μέτρα. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2-3 μήνες. Μιλώντας στο ΡΙΚ, σε ερώτηση πόσο βάσιμα είναι τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα από τουρκικά ΜΜΕ, ότι όντως υπάρχει μεγάλος πλούτος στη θαλάσσια περιοχή που γίνονται οι έρευνες, ο κ. Κασίνης απάντησε ότι πάντα πίστευε πως η Μεσόγειος είναι προσοδοφόρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy προχωρά προς το κοίτασμα που κρύβει το κυπριακό οικόπεδο. Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιούνται αρίδες των 33 εκατοστών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1.700 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας τις επόμενες ημέρες.

Όταν το γεωτρύπανο φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, θα γίνει «τσιμέντωμα» της γεώτρησης και ανάλυση των δεδομένων και θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης, με στόχο τα 5.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παράλληλα με τη διαδικασία διασφάλισης της εμβάθυνσης. Στο τελικό στάδιο, η γεώτρηση θα φτάσει ακόμα περίπου 800 μέτρα βαθύτερα. Τότε, με ειδικούς σωλήνες θα αρχίσει να ανεβαίνει πάνω στην πλατφόρμα το αέριο. «Από τα πειράματα καύσης και άλλες μετρήσεις θα διαπιστωθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του κυπριακού κοιτάσματος. Τη φλόγα της καύσης αναμένουν πλέον με αγωνία όλοι οι ειδικοί, για να δώσουν τα δικά τους συμπεράσματα» αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Εξάλλου, στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι δισδιάστατες και οι πρώτες τρισδιάστατες έρευνες έδειξαν 14 συνολικά αξιόλογα κοιτάσματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου χωρίς να υπολογίζονται οι περιοχές και η θάλασσα των κατεχομένων. Ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης στις παρουσιάσεις του σε ξένους ειδικούς κάνει λόγο για «14 αξιόλογες γεωλογικές δομές». Σημειώνει ότι το «Αφροδίτη» είναι το πρώτο στο οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η διαδικασία εκμετάλλευσης και στο οποίο γίνεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο ούτε το μικρότερο κοίτασμα η αξία του οποίου υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η Siemens αντλεί οφέλη από την προώθηση των ΑΠΕ

Ο γερμανικός όμιλος Siemens σκοπεύει να αξιοποιήσει τα οφέλη από την παγκόσμια ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές, εγκαθιστώντας ενεργειακές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά συστήματα ή από ανεμογεννήτριες.




Επιπλέον, σχεδιάζει τη διοχέτευση φυσικού αερίου στους ενεργειακούς σταθμούς προκειμένου να καλύπτει ενδεχόμενο κενό, σε περίπτωση που η παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές δεν θα επαρκεί για τις πράσινες μονάδες.




Αυτό ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ισπανικό νησί Μαγιόρκα.

"Η Τουρκία δεν μπλοφάρει"

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Xoυριέτ, το Νορβηγικό πλοίο το οποίο θα διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο για λογαριασμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Τουρκία.


Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας, οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας προς την Κύπρο «δεν είναι μπλόφα.»


«Οι προειδοποιήσεις τις Τουρκίας δεν είναι μπλόφα. Το Τουρκικό ναυτικό και αεροπορία θα συνοδεύσει το Νορβηγικό πλοίο γιατί είναι δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες για φυσικό πλούτο στη Μεσόγειο βάση των διεθνών νόμων. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας αν οποιοσδήποτε μας εμποδίσει.»


Όπως ανέφερε αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας, η Τουρκία θα συνεχίσει με πράξεις υπογράφοντας συμφωνία με τα κατεχόμενα και ορίζοντας υφαλοκρηπίδα. Στη συνέχεια όπως είπε, η Τουρκική Πετρελαϊκή Εταιρεία (TPAO) σε συνεργασία με Νορβηγική εταιρεία θα προχωρήσει σε έρευνες με τη συνοδεία των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


«Αυτή την βδομάδα θα καθορίσουμε τα σημεία όπου οι εταιρείες θα μπορούν να προβούν σε έρευνες, ενώ θα παραχωρηθεί άδεια για γεώτρηση. Αυτή τη στιγμή μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν οι σεισμικές μελέτες χωρίς κανένα πρόβλημα.»

Φυσικό αέριο: Στο δεύτερο στάδιο η γεώτρηση

Στο δεύτερο στάδιο της γεώτρησης θα προχωρήσουν απόψε οι έρευνες της Noble Energy με το γεωτρύπανο να φθάνει στα 900 μέτρα, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλωνα Κασίνης, ο οποίος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2-3 μήνες.

Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR, ο κ. Κασίνης είπε ότι το γεωτρύπανο ξεκίνησε δουλειά, χωρίς κανένα πρόβλημα και το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί.

''Εχουμε ξεπεράσει το πρώτο στάδιο, όπου έγινε η πρώτη διασωλήνωση, 36 ιντζών διαμέτρου. Θα προχωρήσουμε απόψε κανονικά, στο δεύτερο στάδιο, που θα πάμε στα 900 μέτρα. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα βαίνουν καλώς, και ευελπιστούμε και ελπίζουμε στον Θεό, να έχουμε θετικά αποτελέσματα, στην εύρεση των υδρογονανθράκων'', είπε.

Σε ερώτηση πόσο χρονικά προσδιορίζονται τα αποτελέσματα, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι δύο με τρεις μήνες και πρόσθεσε ότι χρονικά τοποθετείται σε 73 μέρες.

''Θα παίρνουμε δείγματα κατά τη διάρκεια της γεώτρησης και θα γίνονται επίσης μετρήσεις πίεσης, αναλύσεις όσον αφορά τη διαπερατότητα των πετρωμάτων και άλλες παραμέτρους, που είναι πολύ σημαντικές για μας, για να καταλάβουμε το μέγεθος και το είδος των υδρογονανθράκων που έχουμε'', εξήγησε.

Σε ερώτηση πόσο βάσιμα είναι τα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα από τουρκικά ΜΜΕ, ότι όντως υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος στη θαλάσσια περιοχή που γίνονται οι έρευνες, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι πάντα πίστευε πως η Μεσόγειος είναι προσοδοφόρα.

''Εγώ είμαι ένας από τούς πρώτους επιστήμονες που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1977, προσπαθούσα να πείσω τη γύρω περιοχή αλλά και τον κόσμο σε διάφορα συνέδρια και φόρα, ότι η Μεσόγειος είναι πολύ προσοδοφόρα'', πρόσθεσε.

Αυτό, είπε, έχει αποδειχθεί με τις τελευταίες αποκαλύψεις και γεωτρήσεις που έγιναν στο Ισραήλ.

''Ευελπιστώ αυτή η ευλογία να επεκταθεί και στην Κύπρο, και πιστεύω ότι δεν αμφισβητεί και δεν αμφιβάλλει κανένας ότι ο πλούτος αυτός είναι για όλους τους νόμιμους κατοίκους τής Κύπρου. Αυτό το έχουμε διακηρύξει κατ' επανάληψη'', δήλωσε ο κ. Κασίνης.

Ο κ. Κασίνης ήταν προσκεκλημένος στο Λονδίνο για μια σειρά διαλέξεων στο Imperial College και συμμετείχε σε συνέδριο των Middle East and North African Countries για θέματα Μέσης Ανατολής και για τις προοπτικές εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς για το κλίμα που συνάντησε στη διάρκεια των επαφών του στο Λονδίνο, ο κ. Κασίνης είπε ότι τον καλωσόρισαν όλοι οι σύνεδροι και ανέμεναν ενημέρωση για το θέμα.

''Ευελπιστώ να ξέρουμε με περισσότερη λεπτομέρεια από ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, σε 73 ημέρες'', κατέληξε.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Αξίζει το ρίσκο ενός πολέμου για τα κοιτάσματα της Κύπρου»

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah αναφέρεται στην προετοιμασία των τουρκικών αρχών σχετικά με το ενδεχόμενο της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αξιολόγηση του ρίσκου του πολέμου σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η απάντηση της Άγκυρας σε ερώτημα της Ουάσιγκτον πριν από μια εβδομάδα για το αν η Τουρκία προτίθεται να επέμβει στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν αρνητική.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Κύπρος: «Θα χρειαστούν μήνες για σαφή εικόνα του κοιτάσματος»

Σε περίπου δυόμιση μήνες θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση λήψης δειγμάτων για φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου σήμερα άρχισε γεώτρηση από τη Noble Energy.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, ανακοίνωσε το απόγευμα, ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση ερευνών και αναλύσεων, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και «θα δώσει σαφή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε, ότι η Κυβέρνηση έχει χειριστεί τα ζητήματα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της διαδικασίας ανεύρεσης υδρογονανθράκων με «σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστευτικότητα και ψυχραιμία και με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει».

«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσγειωμένοι μακριά από ακρότητες, εξάρσεις και αδικαιολόγητη ανησυχία και τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες στο διεθνή χώρο, με στόχο τη δημιουργία μιας «ασπίδας» διεθνούς στήριξης στις προσπάθειες μας.

Στη δήλωση του ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμη, ότι αμετάθετος στόχος μας παραμένει η επίτευξη λύσης, σημειώνοντας πως «η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να απολαύσουμε μαζί, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, τα οφέλη από τον ενδεχόμενο πλούτο που η φύση έχει προσφέρει στην πατρίδα μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε, ότι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν για την πατρίδα και το λαό μας, επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού.

Noble: Ο γίγαντας που «φλερτάρει» την Αφροδίτη

Με ιστορία 79 ετών και κεφάλαια που ξεπερνούν τα 13 δις δολάρια η Noble Energy συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών ερευνών και εμπορίας φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας με την κυβέρνηση και βέβαια η πειραματική εξόρυξη της Noble στο οικόπεδο Αφροδίτη φέρνει στο προσκήνιο τον ενεργειακό κολοσσό που δημιουργήθηκε στο Τέξας το 1932.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει αποθέματα 1,1 δις βαρελιών πετρελαίου και συγκαταλέγεται μεταξύ των 500 μεγαλύτερων κατόχων του μαύρου χρυσού παγκοσμίως. Η Noble Energy είναι εισηγμένη στα ταμπλό της Wall Street από το 1980 με σύμβολο μετοχής: NBL, ενώ το 3% κατέχει η ισραηλινή εταιρεία ενέργειας Delek. Noble και Delek πραγματοποιούν τις έρευνες στα οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ, ενώ εξορύσσουν φυσικό αέριο από το θαλάσσιο οικόπεδο Μαρί Β, συμφερόντων του Ισραήλ.

Η Noble Energy έχει εν ισχύ συμφωνία με το Ισραήλ από το 1998 και αποτελεί τον παλαιότερο εταίρο του αμερικανικού κολοσσού στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία Noble-κυβέρνησης
Η κυβέρνηση Χριστόφια ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία δίχως να κάνει γνωστές τις λεπτομέρειες του deal, κάτι που διασφαλίζεται και μέσω νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα λόγω της εθνικής σημασίας που έχει το θέμα.

Ωστόσο, το INBusinessNews είναι σε θέση να γνωρίζει βασικές παραμέτρους της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο οικονομικό κομμάτι είναι δύο: (α) το κόστος εξόρυξης (πειραματικής και κανονικής) και (β) το μοίρασμα των κερδών αφού εξευρεθεί και πωληθεί το φυσικό αέριο.

Για το πρώτο ζήτημα η Δημοκρατία δεν επωμίζεται κανένα κόστος, αφού η συμφωνία προνοεί πως η Noble με δικά της έξοδα θα τρυπήσει το οικόπεδο 12 προκειμένου να εξετάσει το βάθος, την ποιότητα του φυσικού αερίου που πιθανόν να εξευρεθεί και την άντλησή του στην πλατφόρμα. Για το μεταγενέστερο στάδιο που είναι αυτό της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, σε περίπτωση βέβαια που είναι αξιοποιήσιμο η κυβέρνηση έχει κάνει μια κλιμακωτή συμφωνία. Συγκεκριμένα, αναλόγως της ποσότητας φυσικού αερίου που θα ανευρεθεί τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό χρημάτων για το κράτος, την ίδια στιγμή που η συμφωνία προνοεί και κλιμακωτά έσοδα αναλόγως των τρεχουσών τιμών στις διεθνείς αγορές.

Με τα εν λόγω δεδομένα και έχοντας ήδη την πρώτη, πειραματική εξόρυξη της Noble ως δεδομένη η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το δεύτερο γύρο αδειδοτήσεων και για άλλα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι διάφορες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η αξία του φυσικού αερίου που βρίσκεται στο οικόπεδο 12 (Αφροδίτη) προσεγγίζει τα 100 δις δολάρια (73 δις ευρώ).

ΔΕΠΑ: «Μονομερής εκτίμηση η αναφορά για οφειλές στην BOTAS»

Όπως σημειώνεται σε έγγραφο της ΔΕΠΑ, «αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ και η BOTAS βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη δίκαιης και κοινά αποδεκτής συμφωνίας, εντός συμβατικών πλαισίων».
«Οποιεσδήποτε τουρκικές ή άλλες αναφορές σε σχέση με οφειλές της ΔΕΠΑ προς την BOTAS συνιστούν μη αναγνωρισμένες και μονομερείς εκτιμήσεις», υπογραμμίζει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ΑΕ σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Ιωάννη Κοραντή και Αλέκου Χρυσανθακόπουλου για τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ ότι η Ελλάδα δεν έχει εξοφλήσει εδώ και μεγάλο διάστημα χρέος ύψους 300.000.000 δολαρίων για το τέλος μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, «αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ και η BOTAS βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη δίκαιης και κοινά αποδεκτής συμφωνίας, εντός συμβατικών πλαισίων. Με βάση την πρόοδο που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα θα μπορούσε να εκτιμηθεί βάσιμα ότι τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνία εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος αλλιώς το θέμα θα επιλυθεί διαιτητικά κατά τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. Μέχρι την οριστική κατάληξη των ανωτέρω, οποιεσδήποτε τουρκικές ή άλλες αναφορές σε σχέση με οφειλές της ΔΕΠΑ προς την BOTAS συνιστούν μη αναγνωρισμένες και μονομερείς εκτιμήσεις».

Στο έγγραφό της η ΔΕΠΑ που ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται όλες τις παραμέτρους αναθεώρησης της τιμής με την οποία η BOTAS προμηθεύει αέριο τη χώρα μας, αναφέρεται στο ιστορικό της σύμβασης με την BOTAS και υπενθυμίζει ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2003 η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ ΑΕ και η τουρκική κρατική εταιρεία αγωγών και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS υπέγραψαν Σύμβαση για την προμήθεια της χώρας μας από τη BOTAS φυσικού αερίου πρωτογενούς προέλευσης Κεντρικής Ασίας (Αζερμπαϊτζάν). Η Σύμβαση Προμήθειας προβλέπει την παράδοση του φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Βάσει της Σύμβασης, η BOTAS έχει το δικαίωμα να υποβάλει στη ΔΕΠΑ αίτημα αναθεώρησης της ισχύουσας τιμής πώλησης αερίου σε περιπτώσεις έγερσης ανάλογου αιτήματος αναθεώρησης στα πλαίσια της σύμβασης μεταξύ αυτής και των πρωτογενών προμηθευτών της (Αζερμπαϊτζάν). Το εν λόγω αίτημα πρέπει, κατά ρητή συμβατική πρόβλεψη, να υποστηρίζεται από σχετικά έγγραφα και λοιπό αποδεικτικό υλικό που θεμελιώνει τη βασιμότητα του.

Τον Απρίλιο του 2008, η BOTAS υπέβαλε προς τη ΔΕΠΑ αίτημα αναθεώρησης της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου, επί τη βάσει αντίστοιχου αιτήματος των πρωτογενών προμηθευτών αερίου. Τον Οκτώβριο του 2010, η BOTAS ενημέρωσε επισήμως τη ΔΕΠΑ περί της οριστικοποίησης της σχετικής συμφωνίας με τους πρωτογενείς προμηθευτές της περί αναδρομικής αναθεώρησης της τιμής. Για πρώτη φορά όμως έθεσε επισήμως και θέμα αναθεώρησης (και μάλιστα αναδρομικώς) άλλων παραμέτρων διαμόρφωσης της τελικής τιμής πώλησης του αερίου στη ΔΕΠΑ που δεν συνδέονται με το μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής προμήθειας του αερίου από τους πρωτογενείς προμηθευτές (Αζερμπαϊτζάν). Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2008 έως σήμερα η ΔΕΠΑ έχει προμηθευτεί περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη BOTAS.

«Η ΔΕΠΑ οφείλει να αποδεχτεί επί της αρχής την αναθεώρηση της τιμής λόγω του κόστους πρωτογενούς προμήθειας, καθώς τούτο προκύπτει ευθέως από τη Σύμβαση της 23ης Δεκεμβρίου του 2003», αναφέρει η ΔΕΠΑ προσθέτει και επισημαίνει ωστόσο ότι «η BOTAS δεν έχει ακόμα προσκομίσει στην ΔΕΠΑ τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία κατά τις προβλέψεις της Σύμβασης είναι απαραίτητα για να τεκμηριωθεί το συνολικό ποσό εκ της αναδρομικής αναθεώρησης της τιμής». Σημειώνει επιπλέον ότι «η ΔΕΠΑ διαφωνεί ως προς το θέμα της αναθεώρησης (και μάλιστα αναδρομικώς) των λοιπών παραμέτρων διαμόρφωσης της τιμής του αερίου με την οποία η BOTAS προμηθεύει τη ΔΕΠΑ που δεν συνδέονται με το μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής προμήθειας του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν».

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η τουρκική Botas απαιτεί υψηλότερη τιμή από τη ΔΕΠΑ στην Ελλάδα για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν

Νέα διαμάχη για το φυσικό αέριο έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με την Botas της Τουρκίας να απαιτεί υψηλότερη τιμή από τη ΔΕΠΑ στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, με το σκεπτικό ότι η Άγκυρα κάνει τις εξαγωγές του αερίου προς την Ελλάδα.

Η Botas ανέφερε πως θα θέσει το θέμα σε διεθνή διαιτησία στην Ελβετία, ενώ η ΔΕΠΑ απέρριψε τις τουρκικές αξιώσεις.

Ερντογάν: "Πολύ σύντομα" οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει τις υπεράκτιες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο "πολύ σύντομα" μετά την ανακοίνωση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Θα ξεκινήσουμε εντός της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης πολύ σύντομα, πιθανώς μέσα στην εβδομάδα", δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πρακτορείο

Πηγή:www.capital.gr

Ξεκινά η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ξεκινά η διαδικασία με στόχο τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την αμερικανική εταιρεία «Noble energy».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το Σάββατο καύσιμα για τη λειτουργία του τρυπανιού από την Χάιφα του Ισραήλ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι από τα μέσα, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα τρυπήσει για πρώτη φορά το γεωτρύπανο «'Ομηρος», της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο ήδη «έπιασε δουλειά» και κατεβαίνει προς το βυθό, σε βάθος 1750 μ., σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών για έρευνες προς εντοπισμό φυσικού αερίου. Υπολογίζεται δε ότι τα αποθέματα στο οικόπεδο 12 είναι ανάλογα του ισραηλινού «Ταμάρ», το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν ποτέ στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Noble Energy, αν εντοπιστεί φυσικό αέριο, μέχρι το 2014 θα είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευσή του. Γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού.

Η κυπριακή κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, τις πληροφορίες περί έναρξης της γεώτρησης στο οικόπεδο 12. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πολύ υπεύθυνα, θα τοποθετηθεί, όταν κρίνει σκόπιμο να το πράξει. Η σοβαρότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η εμπιστευτικότητα, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είναι παράγοντες χρήσιμοι και σημαντικοί, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι παρέχονται στην εταιρεία όλες οι διευκολύνσεις, ούτως ώστε να αρχίσουν κανονικά οι εργασίες.

Επίσης, είπε ότι το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης παρακολουθεί τη θαλάσσια διακίνηση στην περιοχή, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.. Τέλος, επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία περίεργη κίνηση στην περιοχή. Γύρω στις 11:15 το πρωί, απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο του νέου λιμανιού της Λεμεσού, το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία, για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την πλατφόρμα του οικοπέδου 12. Το ελικόπτερο μετέφερε αριθμό προσωπικού της εταιρείας και κλιμάκιο της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου,με επικεφαλής τον αξιωματικό του Ναυτικού κ. Πιτηρή, προκειμένου να έχουν κατ' ιδίαν αντίληψη, σε σχέση με την πιθανή παρουσία στην περιοχή τουρκικών σκαφών.

Στο μεταξύ χθες, το νορβηγικό πλοίο το οποίο έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, κινείτο βορείως του Ακάμα κοντά στα τουρκικά παράλια. Εικάζεται πως το νορβηγικό πλοίο προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου.

Hellas Power: Προσφεύγει κατά της εφαρμογής του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο

Ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσέφυγε η Hellas Power καταθέτοντας καταγγελία & αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αναφορικά με την εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου, ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω μέτρο, έχει δεχθεί δριμεία κριτική από το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται, τόσο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Προμηθευτές, Παραγωγούς, Βιομηχανικούς Καταναλωτές), όσο και αυτής του φυσικού αερίου. Επιπλέον πρόσφατα ασκήθηκε κριτική και από την πλευρά της ίδιας της Ρυθμιστικής Αρχής, τόσο για την ασυμβατότητα με το Ελληνικό ρυθμιστικό δίκαιο και το δίκαιο ανταγωνισμού, όσο και αναφορικά με τη βλάβη που προκαλεί στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά.

Εν προκειμένω, από 1ης Σεπτεμβρίου οπότε και εφαρμόστηκε το μέτρο, η χονδρική τιμή ρεύματος (ΟΤΣ) έχει τεχνητά «μοχλευτεί» σε επίπεδα άνω του 30%, αναφορικά με τα επίπεδα που δικαιολογούνται από τη δομή και λειτουργία της αγοράς, εξαναγκάζοντας τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, να καταγράφουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, αν η στρεβλή αυτή κατάσταση συνεχιστεί, οι Έλληνες καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το μέτρο αυτό στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται τέλος, πως η εφαρμογή του ΕΦΚ σε επίπεδο της χονδρεμπορικής αγοράς, προκαλεί στην αγορά πολλαπλάσια μείωση του «κοινωνικού οφέλους» έναντι της προϋπολογισμένης φοροδοτικής απόδοσης του μέτρου, καθώς δημιουργούνται υπερκέρδη για τις μονάδες μειωμένου κόστους λειτουργίας και τους εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προσφυγή αυτή της ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο ενεργειών που έχουν προηγηθεί ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών. Η Hellas Power κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να εξασφαλίσει όρους ισότιμου ανταγωνισμού, να προασπίσει την υγιή λειτουργία της αγοράς και να διασφαλίσει ότι θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει χαμηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές.



Πηγή:www.capital.gr

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου

Σε 90 ημέρες είναι πιθανόν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει καταλήξει στον ανάδοχο που θα διενεργήσει τις σεισμικές έρευνες σε τέσσερις με πέντε ζώνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το Ιόνιο είναι η μόνη ελληνική θάλασσα που προηγούμενες έρευνες έχουν δώσει κάποιες στοιχειώδεις ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων.

Αν τα γεωφυσικά ευρήματα δώσουν το «πράσινο φως», στόχος είναι ως το τέλος του 2012 να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

«Σχηματικά τα όρια της προς διερεύνηση περιοχής είναι στη θάλασσα προς Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη και σταματούν πριν αρχίσουν τα θαλάσσια σύνορά μας, ακόμα και με την Αίγυπτο», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι η νέα προσπάθεια ξεκινά από το Ιόνιο επειδή εκεί κατά καιρούς έχουν γίνει πάνω από 120 - 130 γεωτρήσεις και υπάρχουν σεισμικά δεδομένα. «Ξεκινάμε από εκεί που έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες και τις σοβαρότερες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Ερευνες
Η διαδικασία που άρχισε τώρα, ύστερα από 15 χρόνια απραξίας και αποχής της Ελλάδας από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αποτελεί μία διαδεδομένη διεθνή πρακτική και απευθύνεται σε εξειδικευμένες στη συλλογή γεωφυσικών δεδομένων διεθνείς εταιρείες, οι οποίες με δικό τους κόστος θα προχωρήσουν στη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικού χαρακτήρα (non exclusive seismic surveys). H μέθοδος διευκολύνει τους ειδικούς να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές.

Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών ευρημάτων θα δοθεί στο ελληνικό δημόσιο, ενώ οι εταιρείες θα διατηρήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το δικαίωμα πώλησης των δεδομένων σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν θα προκηρυχθεί ο δεύτερος γύρος παραχωρήσεων και η εταιρεία που θα επιλεγεί θα είναι αυτή που θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις και αν είναι... τυχερή και στην άντληση του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.

Από το 1903 που έγιναν στη Ζάκυνθο οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 175 γεωτρήσεις. Το μόνο όμως, οικονομικώς εκμεταλλεύσισμο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε και απέδωσε ήταν του Πρίνου. Ωστόσο μόνον το 15% των παλαιών γεωτρήσεων έχουν γίνει με επιστημονικά ορθό τρόπο, δηλώνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Η Ελλάδα θεωρείται από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές, όμως οι ενδείξεις στην επιφάνεια και τα ευρήματα παλαιών γεωτρήσεων ενισχύουν την άποψη ότι στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ανακαλυφθούν κοιτάσματα πετρελαίου.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ελληνικός χώρος διαθέτει γύρω στα 4.800 ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, με τις λεκάνες της Δυτικής Ελλάδας, των Γρεβενών, της Δυτικής Θράκης, του Πρίνου/Θάσου, του Θερμαϊκού/ Επανωμής και της Ανατολικής Ελλάδος και της Κρήτης να είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για τον εντοπισμό πετρελαίου ή/και αερίου.

Γεώτρηση
Ωστόσο, δίχως την τελική και καθοριστική γεώτρηση που δείχνει όχι μόνον αν υπάρχει πετρέλαιο, αλλά και κατά πόσον είναι οικονομικώς εκμεταλλεύσιμο, τίποτα δεν ειναι σίγουρο.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η ανάπτυξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν «βγάλει» στην αγορά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ακόμα και όταν τα ανακάλυπταν οι εταιρείες τα «έκλειναν» γιατί το κόστος άντλησης ήταν υψηλότερο από την τιμή πώλησης. Η πετρελαϊκή κρίση του 2007-08, με τη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών έδωσε ζωή σε πολλά «κλειστά» πηγάδια.

Μπορεί να καλυφθεί το 25% των αναγκών μας
Εσοδα 1,5 δισ. ετησίως για το Δημόσιο

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, η Ελλάδα μπορεί να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ίδιους πόρους έχει δηλώσει ο κ. Μανιάτης και εκτιμά ότι σε μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάνει το 1/5 με 1/4 της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου της χώρας.

Σήμερα η Ελλάδα καταναλώνει περί τα 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και γύρω στα 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη εξάρτηση στο πετρέλαιο. Αν εγχώρια κοιτάσματα καλύψουν το 25% των αναγκών μας, με μία παραγωγή της τάξης των 100 χιλ. βαρελιών την ημέρα, τότε το Δημόσιο θα μπορεί να αντλεί ετησίως γύρω στα 1,4 -1,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια, εκτιμά η επιστημονική επιτροπή του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Οι γεωτρήσεις θα δώσουν την απάντηση
Πετρέλαιο στο Αιγαίο και ελληνοτουρκική διένεξη

Χρόνια τώρα ακούγονται, λέγονται και γράφονται πολλά για το πετρέλαιο που μπορεί να έχει το Αιγαίο Πέλαγος, όμως ουσιαστικά πρόκειται για μία ανεξερεύνητη περιοχή, εκτός από την έκταση του Πρίνου. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνο-τουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα βγήκε στην επιφάνεια λίγο μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στον Πρίνο, το 1973. Από τότε ξεκίνησε η αμφισβήτηση , με την ένταση κατά καιρούς να κλιμακώνεται. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι πρόσφατα, πριν ανακαλυφθούν τα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, εστιάστηκε σε δύο περιοχές:

Στον «Μπάμπουρα», ανατολικά της Θάσου και του Πρίνου, τμήματα του οποίου βρίσκονται πέραν των 6 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων (μεταξύ 6 και 12 μιλίων) και αμφισβητούνται από την Τουρκία. Ορισμένες εκτιμήσεις για τη ζώνη αυτή μιλούν για πετρελαϊκό δυναμικό της τάξης των 120 ως 200 εκατ. απολήψιμων βαρελιών πετρελαίου.

Στη θέση «Ζουράφα», στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο. Το νησάκι υπάγεται διοικητικά στο νομό Εβρου αλλά η ελληνικότητά του αμφισβητείται από την Αγκυρα. Από το 1997 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού περιλαμβάνει τη Ζουράφα ανάμεσα στις 130 βραχονησίδες, οι οποίες κατά την Τουρκία αποτελούν τις «γκρίζες ζώνες».

Σήμερα, ο φάκελος πετρέλαιο στην Ελλάδα έχει ανοίξει και τροφοδοτείται καθημερινά από τις φήμες για πλούσια νέα κοιτάσματα γύρω από το Καστελλόριζο ή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου κ.λπ. Μύθος ή πραγματικότητα, την απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι γεωτρήσεις.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΠΑ: Απάντηση σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για οφειλές στην τουρκική ΒOTAS

Η ΔΕΠΑ έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της απέναντι στην τουρκική εταιρία φυσικού αερίου Bota ανέφεραν απόψε κύκλοι της διοίκησης της εταιρίας, με αφορμή δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία η Bota σκοπεύει να προσφύγει στα ελβετικά Δικαστήρια κατά της ελληνικής κυβέρνησης διεκδικώντας οφειλές ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ακόμη ότι προκαλεί εντύπωση η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να αναδειχθεί το θέμα.

Η διαφορά έγκειται στην τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ για την προμήθεια από την τουρκική εταιρία φυσικού αερίου που προέρχεται από το Αζερμπαιτζάν. Η ελληνοτουρκική σύμβαση προβλέπει ότι η όποια συμφωνία για αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση μεταξύ BOTAS και της προμηθεύτριάς της αζερικής SOCAR εφαρμόζεται και στη Σύμβαση ΔΕΠΑ - BOTAS. H ΔΕΠΑ, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, έχει συμφωνήσει να καταβάλλει στη Bota? αυξημένη τιμή για την περίοδο από τις 15 Απριλίου 2008 (οπότε αυξήθηκε η τιμή του αζερικού αερίου) και μετά. Επίσης έχει κάνει την αντίστοιχη πρόβλεψη στις οικονομικές της καταστάσεις. Όμως η Bota? έχει απαιτήσει επιπρόσθετη αναθεώρηση της τιμής αναδρομικά, στηριζόμενη σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ σε αβάσιμα γεγονότα τα οποία δεν προβλέπονται από τη σύμβαση.

Το ύψος της πληρωμής που αποδέχεται και έχει προτείνει η ΔΕΠΑ στην τουρκική εταιρία ανέρχεται σε 257 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό περί το 85% του ποσού που απαιτεί η BOTAS, η οποία σκοπεύει να προσφύγει στη διαιτησία για το υπόλοιπο 15%

Αίτηση για κατασκευή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου κατέθεσε η κοινοπραξία TAP

Αίτηση για κατασκευή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) κατέθεσε σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η κοινοπραξία TAP (Trans Adriatic Pipeline) που προωθεί την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνή - Ιταλία μέσω Αλβανίας. Πρόκειται για αγωγό μήκους 465 χιλιομέτρων σε ελληνικό έδαφος και 800 χλμ. συνολικά ο οποίος σύμφωνα με το σχεδιασμό θα τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, το ίδιο κοίτασμα στο οποίο προσβλέπουν οι κοινοπραξίες των αγωγών Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και Ναμπούκο.

Ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του TAP κ. Rikard Scoufias δήλωσε ότι η αφοσίωση της εταιρείας στην Ελλάδα παραμένει σταθερή και ότι η πρόοδος στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική.

Στην κοινοπραξία του αγωγού μετέχουν η ελβετική EGL (42,5 %), η νορβηγική Statoil (42,5 %) και η γερμανική E.ON Ruhrgas ( 15 %). Η μεταφορική ικανότητα θα είναι μεταξύ 10 και 20 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο και η εμπορική λειτουργία προβλέπεται το 2017 / 2018.

Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα

Σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα και στην εξαγωγική τους δραστηριότητα δέχονται οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας εξαιτίας του νέου Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο Φυσικό Aέριο και ζητούν να εξαιρεθούν όλες οι βιομηχανικές χρήσεις από την επιβολή του φόρου αυτού, που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό για τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και τη ΔEH, μετά τη σημαντική άνοδο των τιμών του ρεύματος στη χονδρική αγορά εξαιτίας της επιβολής του EΦK στο φυσικό αέριο.

ΡΑΕ
Tόσο η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) όσο και ο Σύνδεσμος των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, η ΔEH όπως και ο ΣEB έχουν επισημάνει την ανάγκη άρσης του φόρου, που κινδυνεύει να οδηγήσει σε υποκατάσταση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρισμού από εισαγωγές και να εκτοξεύσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.

H EBIKEN που εκπροσωπεί τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες και όχι μόνον τους ηλεκτροπαραγωγούς, επισημαίνει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να θεωρεί ως μόνο πληττόμενο κλάδο την ηλεκτροπαραγωγή και ζητεί να εξαιρεθούν όλες οι βιομηχανικές χρήσεις από τον EΦK στο φυσικό αέριο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο EΦK στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση είναι δεκαπλάσιος από το ελάχιστο που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. «O πρωθυπουργός από τη ΔEΘ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Eίναι βέβαιο ότι η υπερφορολόγηση βασικών ενεργειακών πόρων λειτουργεί ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», αναφέρει η EBIKEN σε χθεσινή ανακοίνωση

"Βρε ουστ από εδώ απατεώνα"

Προβλήματα είχε πρωί – πρωί ο γνωστός χρυσοθήρας, Ευάγγελος Δήμας, ο οποίος δέχτηκε… μπινελίκια την ώρα που πήγαινε να βρει τον θησαυρό του Αλή Πασά!

Μόλις έφτασε στο σημείο που βρίσκεται ο… χρυσός, σύμφωνα με τον ίδιο τουλάχιστον, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας, Α. Τσουρβάκας, άρχισε να του τα «χώνει», αποκαλώντας μάλιστα τον απατεώνα.


«Βρε ουστ από εδώ απατεώνα», του είπε ο κ. Τσουρβάκας, ο οποίος στο παρελθόν τον είχε αποκαλέσει και «καρτούν», ενώ τον απείλησε και με μήνυση.

«Πρόσεξε μην χτυπήσεις στο σκάψιμο και τον αγωγό …φυσικού αερίου που υπάρχει», ήταν το ειρωνικό σχόλιο του κ. Τσουρβάκα, σύμφωνα με τα trikalanews, ενώ ο κ. Δήμας του ζήτησε να μην ξαναπατήσει το πόδι του στον χώρο των ανασκαφών.

Αν όλα πάνε καλά πάντως, σε τρεις εβδομάδες ο θησαυρός του θα μας σώσει, όπως λέει ο ίδιος.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Φυσικό αέριο: Αυστηρό μήνυμα Μπεγλίτη προς την Τουρκία


«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα αν χρειαστεί».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας στις προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι θα αντιδράσει αν η Κύπρος προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη Real News ο υπουργός τόνισε ότι η Αθήνα θα αντιδράσει αν χρειαστεί, τονίζοντας πως οι τουρκικές απειλές στρέφονται κατά της διεθνούς νομιμότητας.

«Γι΄αυτό υπάρχει ο στόλος μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι τελικά η Τουρκία θα επιλέξει το δρόμο της λογικής.

«Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα υπερισχύσει στην ηγεσία της Τουρκίας ο πολιτικός ρεαλισμός έναντι των μονομερών ενεργειών» δήλωσε ο κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Η αυστηρή προειδοποίηση Μπεγλίτη έρχεται μετά και τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, υπεύθυνου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι κυπριακές έρευνες είναι παράνομες και δεν θα γίνουν ανεκτές από την Άγκυρα.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Σοκ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

H επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο αύξησε χθες κατά 31% την τιμή χονδρικής
Tης Xρυσας Λιαγγου

Στον αέρα τινάζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. H Oριακή Tιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής αυξήθηκε κατά 31% και διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 56 ευρώ μια ημέρα νωρίτερα, ενώ τις ώρες αιχμής έφτασε μέχρι και τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα. Aυτό μεταφράστηκε σε ζημίες για τη ΔEH της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου και για τις δύο μεγάλες εταιρείες λιανικής Energa και Aegeaπερί τις 160-200 χιλιάδες ευρώ για την κάθε μία, αφού αγόρασαν στην αυξημένη τιμή χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τη μετακυλίσουν στους καταναλωτές. Tην ίδια στιγμή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εξασφάλισε μεγάλα κέρδη για τους εισαγωγείς που εν αναμονή της εφαρμογής του είχαν κλείσει συμβόλαια σε χαμηλές τιμές. Aντίθετα ισχυρό πλήγμα δέχονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Mεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις στον κλάδο του τσιμέντου, των μεταλλευμάτων κ. λπ. βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

H αγορά η οποία μέχρι και προχθές αργά το βράδυ ανέμενε από το υπ. Oικονομικών μια απόφαση διορθωτική του μέτρου που θα εξαιρούσε την επιβολή του ειδικου φόρου κατανάλωσης από την ηλεκτροπαραγωγή, έχει υποστεί πραγματικό «σοκ» και αναζητεί μέτρα άμεσης αντίδρασης. Oι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μέσω του συνδέσμου τους, EΣAH, εξετάζουν από χθες τη δυνατότητα κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων καθώς διαπιστώνουν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε για ένα μήνα, ενώ έχουν ήδη ετοιμάσει προσφυγή στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή Aνταγωνισμού. Aντίστοιχη κίνηση ετοιμάζουν από κοινού και οι τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου της λιανικής, Energa, Aegeaκαι Elpedison, ενώ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ζητούν την παρέμβασή του και τον ενημερώνουν για τις επιπτώσεις του μέτρου. Oπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή θα αναγκάσει τους ιδιώτες προμηθευτές να κλείσουν εντός τριάντα ημερών από σήμερα (χθες), ενώ η ΔEH θα καταγράψει σημαντικότατες ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και θα αναγκαστεί σε εσπευσμένη αύξηση τιμολογίων. Oι ιδιώτες προμηθευτές ενημερώνουν τον πρωθυπουργό ότι την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου η OTΣ αυξήθηκε κατά 25 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σύσσωμη η αγορά ηλεκτρισμού, ΔEH, ιδιώτες παραγωγοί, εταιρείες λιανικής, μαζί και οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι κατά βάση εξαγωγικές επιχειρήσεις και πλήττονται ανεπανόρθωτα, αλλά και η ΔEΠA που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου της εγχώριας αγοράς, πασχίζει από τον Iούλιο να πείσει το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο ότι ο φόρος αυτός είναι καταστροφικός για την οικονομία και παράνομος. O EΣAH με τρεις επιστολές προς τους συναρμόδιους υπουργούς επιχείρησε ματαίως να πείσει για τον έντονα αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του μέτρου αλλά και για την παραβατικότητά του σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία εξαιρεί τη φορολόγηση των πρώτων υλών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την επιτρέπει μόνο σε περιπτώσεις που αυτή συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Eάν αυτό το τελευταίο συνέβαινε τότε θα έπρεπε να φορολογηθεί και ο λιγνίτης, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας να πληρώνει εις διπλούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Mέχρι και την παραμονή της εφαρμογής του μέτρου, η αγορά ανέμενε ότι θα υπήρχε απόφαση για άρση του μέτρου. Kανείς δεν πίστευε και δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει, γιατί το υπ. Oικονομικών αγνόησε τις τραγικές επιπτώσεις για σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας έναντι εσόδων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.